Inimoase

Dedicație pentru toți cei care-și petrec Crăciunul în pijama

Dec 24, 2017

Nu există fericire la comandă. Cum nu există nici împlinire, bucurie, succes, dragoste, înțelepciune și bani laolaltă, ca o completare strălucitoare și perfect armonioasă în viețile celor care își fac tapet din existență și ne servesc exemple răsunătoare de “așa da”. Nu cred în urarea “Crăciun fericit!” dar o folosesc fiindcă poate-poate se va întâmpla până la urmă.

Crăciunul, pentru mulți dintre noi, pentru mine, pentru tine, este sau a fost doar reconfirmarea singurătății, a neîmplinirii, a insuccesului, a depresiei, a tristeții, a angoaselor și a anxietății. Presiunea socială este atât de mare în preajma sărbătorilor de iarnă, încât neizbutirea personală pare că iese la suprafață și ni se tatuează pe frunte fără vreo șansă de scăpare. Astfel, singura posibilitate la liniște de Crăciun este, de multe ori, izolarea: să te îmbraci în pijamale de pe 23 până pe 26, să dai drumul la televizor și la sticlele de vin, să închizi telefonul, să nu te speli 4 zile și să speri că maică-ta și taică-tu n-o să te sune după ce le-ai spus că pleci cu gașca la munte.

Crăciunul, pentru mulți dintre noi, nu are nici semnificație religioasă, nici nu este prilej de “a fi mai buni”. Este doar pretextul perfect de a dormi cu orele, fie din cauza oboselii acumulate de peste an, fie fiindcă așa trece mai repede “sărbătoarea”. Asta dacă ești cât de cât liniștit. Dacă tocmai ai suferit o pierdere, o nedreptate, o nenorocire, dacă ți-ai pierdut locul de muncă, divorțezi, te-ai separat de un partener, dacă nu ai bani sau ești singur, atunci Crăciunul pică la fix ca să îți amplifice la infinit disperarea și tristețea. Iar de vină sunt tot oamenii din jurul nostru: cei care devin brusc mai darnici, cei care se îngrașă 5 kilograme în 2 zile, cei care își strigă fericirea la megafon, cei care afișează viața perfectă de familie, cei care râd de tine când spui că ai chef să stai în pijama, cei perfecți.

De Crăciun răsare perfecțiunea de oriunde: vacanțe perfecte, mese perfecte, brazi perfecți, sarmale perfecte, copii perfecți. Totul e perfect. Prin comparație, tu și suferința ta sunteți la polul opus. Dar știi ceva? Legea compensației există, universul înseamnă echilibru. Și dacă anul ăsta ești în pijama, anul viitor vei fi la o petrecere sau la o masă în familie sau pur și simplu vei fi bine. Nicio tristețe nu durează o veșnicie și după ce își face de cap cu tine și te umilește de Crăciun, se plictisește și pleacă să facă alte victime.

Capul sus! Toți am făcut la un moment dat Crăciunul în pijama, puțini am recunoaște.

Acest text este dedicat tuturor acelora care nu se pot bucura de sărbători. Vă îmbrățișezcu drag. Nu sunteți singuri.


Related Articles

Facebook Page

2 Comments

  • Reply Bogdan December 25, 2017 at 5:54 am

    Multumesc.

  • Reply case de marcat January 4, 2018 at 2:21 pm

    adevarat graiesti

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.