Inimoase

Mămăligă pe apendice sau vaccinuri? Ciuboțica cucului sau mamografii? Medicii răspund

May 11, 2017

Diversi vraci de prestigiu, falnice creiere cu facultatea de medicină terminată la zi pe facebook sau youtube, vindecători miraculoși cu publicații scrise în reviste “medicale” de prestigiu precum formula As si Plafar, susțin ca vaccinurile provoacă autism. Unii, mai deștepți, care au cules dis de dimineață din grădină ciuboțica cucului cu aroma de euro, fac un ceiuț si le spun inteligenților care se scobesc în nas ca să descopere viață că, dacă bagă un homeopat dinăla bunu, de care au ei de vânzare din grădină, toate metalele grele din corp dispar. După ce se termină vânzarea la tejgheaua cu miracole, se duc frumos și scriu biblia antivaccinistilor, o carte plină de erori medicale și de păreri personale pseudoștiintifice, apoi, mai spre prânz se vindecă singuri de vreo 15 cancere prin noua medicină germanică și nu doar pe ei, ci și pe nepoții lor, pe mătuși, pe unchi, pe veri și străbunici. După ce mi-am pus niște mămăligă pe apendice ca să îmi vindec ciacrele, așa cum am citit eu la o vindecătoare că e bine, am întrebat niște medici care e treaba cu vaccinurile și cu cancerele. Fiindcă rămân fără mămăligă și e grav. Așadar, mi-au răspuns la câteva întrebări Dr. Adriana Pistol, Epidemiolog at Institutul National de Sanatate Publică, Dr. Vâță Ioana-Alida
Medic rezident medicina de laborator, Dr. Camelia Truica, Medic epidemiolog la DSP Călărași, Dr. Loredana Vasile, Medic primar alergologie și imunologie clinică, Dr. Alexandra Tuglea, Medic rezident chirurgie generală și Ovidiu Covaciu, președinte Societatea Raționalistă Română.

1. Se da următoarea afirmație facută de fostul deputat Ninel Peia si preluată de jurnalista pe probleme medicale Olivia Steer: “La începutul anului, s-au descoperit circa 4.000 de cazuri de rujeolă, dintre care, 17 s-au finalizat, tragic, cu moartea bolnavilor. Totuşi, în ce stat European se mai înregistrează o epidemie de proporţiile astea? Niciunde! Informaţiile mele spun că infestarea s-a făcut ARTIFICIAL şi INTENŢIONAT de către agenţi cu dublă comandă, agenţi dubli, cum li se mai spune.” Cine sunt, domnule, agenții dubli? Și unde se mai inregistreaza astfel de epidemii în Europa?
a) Se poate utiliza acest link.  – Dr. Adriana Pistol, Epidemiolog at Institutul National de Sanatate Publică.
b) Agenții dublii mentionati de Ninel Peia sunt probabil un fragment al unei imaginatii hiperactive. Mai ales ca mai departe acuza ca acești agenți dubli ar veni din Ungaria, unde vaccinarea este obligatorie. Cum dl Peia nu a binevoit să prezinte decât niște afirmații fără bază, astfel de idei pot fi ignorate fără a ne obosi să le considerăm în vreun fel valide. Ceea ce se afirmă fără dovezi, poate fi ignorat fără emoții.
Ovidiu Covaciu – președinte Societatea Raționalistă Română.
c) În orice stat european și nu numai, în condițiile acoperirilor vaccinale slabe și a existenței surselor de infecție,  se poate repeta aceeași evoluție a rujeolei , ca cea înregistrată de România în prezent. Tristețea decurge din faptul că deși rujeola este o boală eradicabilă, pentru că sursa de infecție este exclusiv umană, pentru că nu există purtători sănătoși, pentru că există vaccinuri sigure și eficiente, se pare că generația noastră este departe de atingerea acestui țel. Iar agentul dublu este chiar virusul rujeolos, care pe de o parte poate produce victime prin acțiunea lui directă poate produce distrugeri la nivelul tractusului respirator si la nivelul sistemului nervos central, iar pe de altă parte, dacă nu ucide direct poate ucide prin imunosupresia pe care o determină și suprainfecțiile bacteriene pe care le favorizează. – Dr. Camelia Truica, medic epidemiolog la DSP Călărași.

2. Care sunt vaccinurile obligatorii și de ce sunt obligatorii? Care sunt vaccinurile optionale și care, în opinia dumneavoastră, sunt cele care trebuie totuși musai făcute? Și de ce se administreaza primul vaccin BCG în maternitate, când unui copil de câteva zile nu i se cunoaște istoricul medical, terenul genetic sau poate chiar are alergii la componentele vaccinurilor? Este posibil ca o boala genetică nedepistată până la momentul vaccinării să poata duce la probleme în viitor?
Se utilizeaza ideea de vaccinuri “obligatorii” pentru vaccinurile care sunt cuprinse in schemele naționale de vaccinare si care sunt de fapt vaccinurile cele mai importante ce se adreseaza celor mai grave boli. Acestea se gasesc in toate schemele de vaccinare din toate tarile si constituie o vaccinare “de baza”. Ca vaccinuri “optionale” sunt acele vaccinuri care nu sunt acoperite de stat si nu sunt cuprinse in schemele de vaccinare. De obicei, vorbim fie de vaccinuri ce se adreseaza unor boli care nu au un impact mare asupra populatiei (ex. vaccinul impotriva hepatitei A, boala care nu mai are o incidentță mare in RO si se utilizeaza numai in situatii de focare de hepatita) sau care, din lipsa de fonduri, nu pot fi asigurate de stat, desi pot fi importante (eg. din RO- vaccinul pneumococic pentru care exista dovezi ca este important, dar pana acum nu a fost finantat). Principalul lucru care trebuie inteles este faptul ca niciun stat din lume nu are in calendarul de vaccinare toate vaccinurile inventate vreodata, ci acestea sunt introduse in categoria de “obligatorii” functie de epidemiologia bolii in tara respectiva, dar si de fondurile alocate. In opnia mea, dintre vaccinurile optinale, la noi ar trebuie facute vaccinul impotriva rotavirusului, varicelei si sigur pneumococic (pe care, speram ca il vom avea disponibil gratuit).
Vaccinarea BCG se administreaza in maternitate deoarece tuberculoza aparuta la varsta atat de mica este de obicei extrem de grava chiar mortala. Vaccinul BCG nu previne imbolnavirea cu tubercoloza, ci aparitia de complicatii severe. RO este in top la incidenta tuberculozei in Europa. Pentru vaccinare nu este necesar a se cunoaste istoricul copilului si dovada este utilizarea acestui vaccin de peste 20 de ani si nimeni a nu a patiti nimic. Alergia nu este “genetica” ci apare la contactul cu un factor numit alergen. Dupa primul contact cu acest factor, alergia apare numai la a 2a intalnire cu acelasi factor. Ca urmare, un copil la nastere nu este prin definitie alergic. – Adriana Pistol, Epidemiolog at Institutul National de Sanatate Publica.

3. Puteti da exemple de alimente/produse pe care le consumam in mod curent si care contin acelasi grad de substante “periculoase” ca un vaccin ROR, spre exemplu?

Nu există nimic fundamental toxic in vaccinuri. Contin exact ceea ce este necesar ca sa facă exact ceea ce trebuie să facă. Scopul vaccinării este provocarea imunității fără efectele adverse extrem de grave ale bolii in sine. Modul in care vaccinul face acest lucru este practic o știință în sine, un balans delicat între nevoia de stimulare a sistemului imun și riscul de efecte adverse.
Vaccinurile sunt cele mai controlate produse medicale cu un proces de producție complex si foarte bine controlat.
În final, o fiolă de vaccin conține 0.5ml de substanță și cea mai mare parte a substantelor sunt reprezentata de apă!. Restul sunt substanțe atent controlate, minuțios investigate, foarte cunoscute și care acționează în moduri cunoscute. De-asta le si folosim!- Ovidiu Covaciu – președinte Societatea Raționalistă Română.

4. Vaccinurile contin mercur și aluminiu. De unde a aparut aceasta isterie cu mercurul și aluminiul din vaccinurile care dau autism? Există vreun studiu care leagă clar autismul de vaccinuri?
Vaccinurile pediatrice nu contin mercur. Au conținut tiomesal care este o sare a mercurului. In prezent, vaccinurile pediatrice nu contin tiomersal/mercur. Isteria cu autismul a pornit de la Andrew Wakefield care a prezentat un studiu fraudulos ale cărui concluzii eronate erau legate de autism. Concluziile studiului au fost combătute prin studii reale care au arătat ca NU exista legatura intre autism si vaccinuri. Acesta este un link in limba engleză despre Wakefield si acțiunile sale lipsite de etica pe care le-a facut in timpul renumitului studiu. Linkul are si referințe despre lipsa unor legături intre autism si ROR. – Dr. Vâță Ioana-Alida
Medic rezident medicina de laborator.

5. Cât adevăr e în teoria conspirației “big pharma” care se imbogățește și face bani din apă chioară pe spinarea noastră? (pe net circula o informație cum ca in US, un medic a administrat tratament pentru cancer timp de 20 de ani, practic vânzând apă chioară, fără nici un efect, iar ulterior si-a recunoscut “vina”). Avem și noi cazuri de genul ăsta?
Teoria conspirației cu big farma s-a născut din mințile unor oameni care nu cunosc costul unui tratament pt o boală. Toate consumabilele  (perfuzii, tampoane sterile, instrumentar medical etc), toate tratamentele, serviciile medicale oferite de personalul medical costa bani. La externare, toate aceste costuri sunt mult mai mari decât vaccinul in sine. Tratamentele bolilor pt care vaccinam costa mult mai mult decât un vaccin, sa ne gândim numai la tratamentul suportiv al unei rotaviroze, fara a mai lua in calcul si tratamentele țintite ale unei pneumonii cu pneumococ spre exemplu.
Personal nu cunosc cazuri ca cel întâlnit in America. – Dr. Vâță Ioana-Alida , medic rezident medicina de laborator.

6. De ce imediat dupa nastere se vaccineaza copilul cu vaccinul anithepatitic B?. Din informatiile de pe net, hepatita B se ia doar prin contact sexual, prin ace din seringi folosite pentru droguri, transfuzie de sange cu sange contaminat sau prin transmitere de la mama infectata la făt. De ce nu e testata mama inainte de nastere?
Pentru copiii care se nasc din mame pozitive pentru hepatita B singura sansa de a nu dezvolta boala de la o varsta frageda, cu consecinte de tip ciroza, cancer hepatic este vaccinare in primele ore de viata (primele 24 de ore) si asta datorita transmiterii transplacentare. Sigur că,  dacă toate femeile gravide din RO s-ar prezenta la medic pentru urmarirea sarcinii, ceea ce cuprinde testarea si pt hepatita B, ar fi ideal. Dar pentru ca numai 40% dintre femeile din RO fac acest lucru, politica nationala este de a fi sigur ca previi imbolnavirea si atunci vaccinezi toti copii. Acest lucru se petrece din anul 1995, si pana in prezent nu s-a dovedit o politica de sanatate publica rea daca ne uitam in statistici si vedem cat de mult a scazut incindenta hepatitei B in RO! Nu se pot face calendare de vaccinare diferentiate pentru cei avizati si care isi fac testul in timpul sarcinii si alta pentru cei care nu fac acest lucru. Aceasta modificare se va petrece atunci cand populatia va intelege importanta urmaririi sarcinii si se va prezenta la un medic pe parcursul acesteia. – Adriana Pistol, Epidemiolog at Institutul National de Sanatate Publica.

7. Cum s-a schimbat schema de vaccinare de cand a iesit Romania din comunism? Au medicii romani control total asupra a ce se vaccinează si la ce varsta? Sunteți multumiti de schema de vaccinare?
Dupa 1989 schema de vaccinare din Ro a suferit multe modificari in sensul imbunatatirii ei si am precizez cateva dintre cele mai relevante: 1. introducerea in anul 2004 a vaccinarii cu ROR pt ca pana atunci nu se vaccina decat impotriva rujeolei dar nu si rubeolai si oreionului; 2. introducerea vaccinurilor cu componenta Pertussis acelular ceea ce permite adminstrarea vaccinului la varste mai mari de 3 ani (varsta peste care cel celuar nu se putea administra) si deci asigurarea imunitatii impotriva tusei consulsive pana la varsta mai mari (vezi in prezent rapelul de la 6 ani care inainte nu se putea face!); 3. Introducerea vaccinurilor care contin Haemophilus tip B, 4. introducerea de vaccinuri combinate care nu mai necesita un numar mare de infectii 2-3 locuri diferite a vaccinurilor, vizite multiple la medic pentru vaccinare. Adriana Pistol, Epidemiolog at Institutul National de Sanatate Publica.

8. Exista posibilitatea ca bebelușii și adulții sa facă teste pentru a vedea dacă sunt alergici la vreuna dintre substanțele din care este făcut un vaccin?
În acest moment, nicăieri în lume, nu se poate prevedea prin analize sau alte investigații:
• cine va deveni alergic și cine nu
• când anume se va întâmpla acest lucru
• la ce anume va fi alergic (alergia se poate dezvolta la orice substanță, de la vaccin la cea mai inofensivă buruiană)
Principala caracteristică a reacțiilor alergice adevărate (nu se includ efectele secundare, intoleranțele etc.) este imprevizibilitatea. Pentru a deveni alergic la o substanță, sistemul imunitar trebuie să se întâlnească de mai multe ori cu aceasta înainte să o perceapă ca pe un inamic și să dezvolte o reacție imunologică cu formare de anticorpi de tip Ig E în cazul reacției alergice de tip imediat (reacția care apare în minute – maxim 4 ore) sau de alți anticorpi, respectiv celule, în cazul reacțiilor de tip 2, 3 și 4. NU la prima întâlnire cu un alergen apare reacția. Nu putem ști dinainte când se va întâmpla acest lucru, la unii este in a 5-a zi de tratament cu un medicament, iar la alții dupa 50 de ani de tratamente frecvente. Testarea înaintea oricăror manifestări alergice este inutilă.
După ce apare o reacție alergică se investighează alergia la acea substanță și posibilele interacțiuni cu alte alimente, medicamente etc.
În plus, testările la fiecare administrare înseamnă doze suplimentare care pot constitui motiv de sensibilizare la potențiali alergeni din vaccinuri, știut fiind faptul că administrările repetate frecvent sunt factor de risc pentru dezvoltarea unei reacții alergice.
Să nu uităm însă că administrarea unui vaccin se face în cabinet medical, cu personal medical în apropiere și nu pe câmp sau pe stradă și, ca la orice tratament injectabil, se recomandă 15-30 minute de așteptare după injecție în cabinet sau sala de așteptare.
Pentru cine vrea să se documenteze mai mult sau țintit pe un vaccin anume despre studiile făcute, reacțiile raportate, metodologia de investigare a unei reacții anterioare la un vaccin etc., există documentul ICON, consensul internațional legat de reacțiile alergice la vaccinuri al WAO- Dr. Loredana Vasile, medic primar alergologie și imunologie clinică

9. Bolile autoimune grave pot fi reactii adverse ale vaccinarii? Unii medici sunt de parere ca un pacient care sufera de o boala autoimuna nu trebuie sa-si administreze niciodata vreun vaccin. Ce parere aveți?
Răspunsul scurt ar fi nu, bolile autoimune nu sunt un efect secundar al vaccinării.
Pentru răspunsul lung, cu explicații, e nevoie de răbdare, fiindcă nu este ușor nici de explicat, nici de înțeles.
Sistemul nostru imunitar are două funcții:
1. cel de a ne recunoaște pe noi înșine și a ști ce ne aparține nouă și ce este străin
2. cel de a ne apăra de dușmani (viruși, bacterii, paraziți)
În bolile autoimune sistemul nostru imunitar își pierde capacitatea de a recunoaște o componentă a corpului ca fiind a noastră și o percepe ca fiind străină. În consecință, va forma o armată de celule specializate în distrucția acelei structuri – limfocitele autoreactive. Acestea sunt cele care vor distruge țesuturi sau organe, fie prin atac direct, fie prin formare de autoanticorpi.
Ideea că bolile autoimune ar avea ca și potențială cauză vaccinurile a pornit de la faptul că există în literatura medicală prezentări de cazuri și câteva studii observaționale mici, fără loturi control, de boli autoimune declanșate după imunizări. Asta înseamnă evenimente care au legătură de timp. Pentru a demonstra că nu este o simplă coincidență trebuie însă să îndeplinească anumite criterii: să apară mai frecvent la cei care au făcut vaccinul decât la cei care nu l-au făcut, să poți să reproduci experimental, cel putin pe animale, să emiți o ipoteză despre cum se produce și să o demonstrezi.
Mecanismele propuse pentru explicarea modalității prin care vaccinurile ar putea induce o boala autoimună nu au putut fi validate sau reproduse. În plus, invalidarea ipotezelor emise a fost în concordanță cu studiile epidemiologice mari, pe mulți subiecți, cu loturi corespunzătoare de cazuri control, studii în care nu au fost diferențe de frecvență a acestor boli între cei vaccinați și cei nevaccinați.
Ca exemplu, s-a făcut legătura între vaccinul pentru hepatită B și cel antigripal cu declanșarea sclerozei multiple (SM) după câteva cazuri de SM care au apărut la scurt timp după vaccinarea cu unul dintre aceste vaccinuri. Mecanismul propus pentru inducerea acestei boli autoimune a fost cel al ”mimetismului molecular” care se traduce prin prezența unor asemănări între proteinele unor viruși și unele proteine umane. Infecția cu virusul sau imunizarea cu acea proteină virală trebuie să ducă la formarea de anticorpi care vor ataca și proteinele umane, distrugând celule și țesuturi.
Ipoteza nu s-a confirmat pentru că:
• proteina din vaccinul împotriva hepatitei B nu este similară proteinei MBP, proteina atacată de celulele autoreactive din sceroza multiplă
• cantitatea de proteină virală similară celei proprii trebuie să fie în cantitate mare pentru a induce apariția unor celule autoreactive, cantitate, oricum mult mai mare în cazul infecției decât în cazul vaccinării
• infecția naturală cu virusul hepatitei B NU se asociază cu risc mai mare de dezvoltare a SM
• regiunile cu frecvență mare de infectați cu virus hepatitic B nu sunt aceleași cu cele în care sunt multe cazuri de scleroză multiplă
• virusul gripal are, pe de altă parte, similarități cu proteina MBP, iar infecția gripală naturală agravează simptomele de scleroză multiplă
• Vaccinarea cu vaccinul antigripal NU agravează simptomele de SM
• Studii epidemiologice mari au arătat aceeași frecvență a SM la vaccinați împotriva hepatitei B și gripei versus nevaccinați
o Hall A, Kane M, Roure C, Meheus A. Multiple sclerosis and hepatitis B vaccine? Vaccine.1999;17 :2473– 2475
o Ascherio A, Zhang SM, Hernan MA, et al. Hepatitis B vaccination and the risk of multiple sclerosis. N Engl J Med2001;344 :327– 332
o Confavreux C, Suissa S, Saddier P, et al. Vaccinations and the risk of relapse in multiple sclerosis. N Engl J Med.2001;344 :319– 326
o Moriabadi NF, Niewiesk S, Kruse N, et al. Influenza vaccination in MS: absence of T-cell response against white matter proteins. Neurology.2001;56 :938– 943
o Miller AE, Morgante LA, Buchwald LY, et al. A multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled trial of influenza immunization in multiple sclerosis. Neurology.1997;48 :312– 314
Bolile autoimune sistemice (lupus eritematos sistemic, PR, etc) nu sunt contraindicație pentru vaccinare. Acești pacienți sunt predispuși la complicații mult mai frecvente și mai severe ale bolilor infecțioase, atât din cauza imunității scăzute dată de boală, cât și de efectul tratamentelor imunosupresoare.
Sunt două probleme legate de vaccinarea in bolile autoimune:
• eficienta redusă a acestora datorita bolii sau tratamentelor
• îngrijorarea privind posibilitatea exacerbării bolii de bază
Un aspect la fel de bine cunoscut este morbiditalea si mortalitatea induse de bolile infecțioase bolnavilor suferinzi de boli sistemice autoimune. Se recomandă să se facă vaccinarea în perioadele stabile și se pot face chiar și in timpul tratamentului cu anumiți agenți biologici.
Eular este organizatia pan-europeana de reumatologie compusă din societățile de reumatologie din 45 de țări, plus 36 organizații ale pacienților cu boli reumatice. Această organizație a elaborat un consens european în problema vaccinării celor cu boli autoimune pe baza evaluării studiilor și dovezilor, iar acolo unde incă lipsesc dovezile, s-a ținut cont de părerea experților europeni și americani. Sunt diverse grade de recomandare pe fiecare vaccin in parte, pe momentul propice administrării lui și contraindicațiile, acolo unde este cazul. – Dr. Loredana Vasile, medic primar alergologie si imunologie clinica

10. Ar trebui facute anumite analize unui copil inainte sa fie vaccinat cu ROR? Care sunt cauzele principalelor reactiilor adverse pe care le sufera unii copii care au fost vaccinati cu ROR?
Nu se recomandă analize înainte de ROR pentru că:
• Analizele de rutină nu sunt relevante în cazul unui copil fără simptome sau semne de boală și care se dezvoltă normal
• Recoltarea de sânge pentru analize extinse unui sugar poate duce la anemierea acestuia
• Alergia la ou nu are nici o legătură cu ROR, nu sunt proteine de ou în acesta
• Verificarea unei alergii la vaccin este inutilă fiindcă alergia apare după mai multe administrări și nimeni nu poate să prevadă cine va deveni alergic și cine nu. Testarea la fiecare administrare dublează numărul întâlnirilor și crește potențial riscul dezvoltării unei alergii
Pe lângă reacțiile locale la locul injecției, reacții comune tuturor vaccinurilor, reacțiile adverse particulare care apar în cazul celor vaccinați cu ROR:
• Două posibile perioade de febră – la 24-48 de ore de la vaccin și la o săptămână după vaccinare
• Erupție cutanată la 6-10 zile dată de componenta anti rujeolică, scăderea poftei de mâncare
• La 12-14 zile erupție cutanată de scurtă durată datorită componentei anti-rubeolă, însoțită sau nu de febră. Rar erupția poate apărea și la 6 săptămâni
• La 14 – 21 de zile tumefierea glandelor salivare datorită componentei anti-oreion, însoțită sau nu de febră
Foarte important, copii care dezvoltă aceste simptome după vaccin, inclusiv erupția cutanată, NU sunt contagioși.- Dr. Loredana Vasile medic primar alergologie si imunologie clinica

11. Ce parere aveti despre vaccinarea obligatorie?
a). O lege privind vaccinarea obligatorie este necesară pentru că trebuie să protejăm copiii de bolile grave și invalidante care au reprezentat coșmarul bunicilor și străbunicilor noștri. Sănătatea copiilor este nu numai un titlu pompos de campanie electorală ci și un drept fundamental pe care suntem obligați să îl asigurăm. A trăi în societate înseamnă atât drepturi cât și obligații. Nimeni nu va alerga cu seringa după cei nevaccinați, dar oricine vrea să se bucure de privilegiile traiului în societate, trebuie să respecte și dreptul la viață și sănătate al celui de lângă el.
Sunt dovezi incontestabile că vaccinurile sunt eficiente și sigure, indiferent ce spun ”binevoitori” cu nume de fruct sau vedete debusolate.- Dr. Loredana Vasile medic primar alergologie si imunologie clinica.
b). Este decizia părinților dacă să iși vaccineze sau nu copilul, dar este dreptul tuturor părinților și obligația statului să reglementeze asigurarea sănătății copiilor ce frecventează o colectivitate și să condiționeze înscrierea copiilor ce nu au nici o contraindicație la vaccinare de dovada că au fost vaccinați cel puțin dintre vaccinurile asigurate de stat, cu vaccinurile pentru bolile transmisibile ce pot afecta și ceilalți copii din colectivitate și anume cele transmise aerogen (difterie, pertussis, haemophilus, rujeolă, rubeolă, infecție urliană) și cele transmise digestiv (poliomielită). – Dr Camelia Truica, medic epidemiolog la DSP Călărași

12. Crina Vereş susţine că s-a vindecat de trei ori de cancer şi leucemie. Si pe ea, si pe bunicii si strabunii ei care au suferit de cancer. Ce parere aveti de afirmatia Crinei Veres “ leucemia nu e o boală, ci mai degrabă o binecuvântare şi apare atunci când există o stimă de sine scăzută”?
Se pare ca doamna este un medic care este adeptul Noii Medicine Germane.
Ce pot sa spun in rest despre afirmația dumneaei, este ca nu ii împărtășesc opinia. De ce? Pt ca eu cred in știința, cred in lucruri demonstrate științific, cred in evoluția medicală, cred in genetica. Cauzele cancerului sunt multiple, genetice etc, insa din punctul meu de vedere, afirmația este cel putin hilara. Renumiți medici oncologi din țara si străinătate nu susțin nmg, si acest lucru ar trebui sa dea de gândit.
As fi curioasa totusi sa inteleg, ce stima de sine scazuta sau “conflicte” ar putea avea un nou-nascut/copil care suferă de o patologie oncologica.  Dr. Vâță Ioana-Alida, Medic rezident medicina de laborator.

13. O vedeta cu influență a afirmat urmatoarele: “Mamografiile sunt un truc murdar, o mașinărie de făcut bani, pe seama naivității și fricii de cancer a femeilor”. Cum comentați afirmația și ce părere aveți de mamografii?
În condițiile în care cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei (una din 18 femei fac acest tip de cancer cândva în viață) și principala cauză de moarte prin cancer la femei, afirmațiile căutătorilor de audiență sunt o ofensă la adresa femeilor care trec prin acest coșmar. În aproape orice formă de cancer, descoperirea precoce înseamnă o șansă în plus de vindecare. Testele de depistare (screening) a cancerului mamar sunt: autoexaminarea sânilor, examinarea de către personalul medical, ecografia mamară și mamografia. Doar fiindcă există și puține cazuri de rezultate fals pozitive, adică apar modificări pe mamografie care indică un potențial cancer și care nu se confirmă ulterior, nu înseamnă că mamografia nu are valoare. Oricum nu se pune un diagnostic de certitudine și nu se ia o decizie de tratament doar pe seama mamografiei. Urmează alte investigații care vor confirma sau infirma prezența unui cancer mamar. Tehnica struțului, adică să te prefaci că ceva nu există în speranța că va dispărea de la sine, este păguboasă și scade șansele de vindecare. Acuzația cu banii care se fac din mamografii sau vaccinuri este un laitmotiv la care se apelează atunci când argumentele logice și documentate s-au terminat. – Loredana Vasile medic primar alergologie si imunologie clinica.

14. Noua Medicina Germană ne invață ca vindecarea si autovindecarea pot aparea instantaneu prin controlul gandurilor noastre. Initiatorul tehnicii Noua Medicina Germana, Dr. Ryke Hamer sustine ca ar fi descoperit un punct de vedere stiintific cum ca anumite conflicte nerezolvate ar fi de fapt motivul pentru care apar bolile, dar si metoda prin care acestea pot fi vindecate si totodata sustine ca a tratat cu succes peste 31.000 de pacienti doar stand de vorba cu ei. Ce parere aveti despre treaba asta?
a). Noua Medicina Germana este una dintre cele mai periculoase ramuri ale medicinii alternative, atractivă prin iluzia invincibilității și mângâierea ego-ului, dar care în esență promovează non acțiunea, întârziind accesul la diagnostic și tratament și ratând șansele de vindecare. Doar fiindcă Ryke Hammer susține că a vindecat cancere câtă frunză și iarbă nu înseamnă că noi trebuie să îl credem pe cuvânt. Sunt cazuri bine documentate de victime ale NMG, promotorul este condamnat în mai multe țări europene și nu este documentat nici măcar un caz de pacient vindecat prin această metodă. Loredana Vasile medic primar alergologie si imunologie clinica.
b). Noua Medicină Germană este o pseudo-terapie al carei singur rezultat este decesul pacientului. Cei care promoveaza NMG, uneori medici, speculează slăbiciunea sistemului medical promovând idei precum vindecarea prin puterea gândului.
Inventatorul ideii a fost condamnat în multiple țări europene pentru practicarea medicinei fără licență, există cazuri documentate în care oamenii care au crezut în el au primit nu un drum inapoi ci un șut înainte pe drumul către groapă.
O practică lipsită de empatie și bun simț în NMG este interzicerea oricărui fel de analgezic, iar cum NMG se adresează în special bolnavilor de cancer înseamnă că aceștia mor și fără tratament și în dureri groaznice.
Ryke Hammer câștigă în prezent bani făcând cursuri pentru practicanți NMG, unii dintre ei medici. Ceea ce e o problemă. Detalii aici. – Ovidiu Covaciu, președinte Societatea Raționalistă Română.

15. Care a fost, din experienta dumneavoastra clinica, cel mai periculos leac miraculos pe care l-au incercat romanii?
Din punctul meu de vedere, cel mai periculos “leac miraculos” cu care m-am întâlnit frecvent in practica a fost “dieta Moritz” sau cura de detoxifiere a ficatului cu ulei de măsline, suc de citrice ( in special lămâi) si sare amara (sulfat de magneziu).
Reacțiile dupa aceasta cura au fost de la tulburări gastrointestinale minore, precum greață, vărsături, diaree, dureri abdominale pana la adevărate urgente medico-chirurgicale precum colecistita acută si pancreatita acută.
De ce este aceasta cura atât de periculoasa, si totodata atat de răspândită printre pacienții romani?
Combinația de ulei de măsline, uneori in cantități impresionante de 200 ml, impreuna cu sulfatul de magneziu si acidul citric duce la formarea unui fenomen de saponificare parțiala a grăsimilor în tractul gastro- intestinal. Astfel, datorită acestui proces chimic si fizic, pacientul are tendința de a crede ca eliminand niște formațiuni sferice, cu densitate mai mică decât apa, care plutesc la suprafața scaunelor lichide sau semiformate, elimina “pietrele biliare”, dar acest lucru nu este deloc adevărat . Același efect se obține si intr-o eprubeta amestecând ulei, suc de lămâie si hidroxid de potasiu. Menționez ca adevaratele “pietre la bila” (denumirea litiazei biliare in limbaj popular) sunt formațiuni dure, fațetate, care au densitate mai mare decât apa, iar cele cu diametru mai mare de 5 mm pot pune grave probleme de sănătate atunci cand migrează din colecist.
Consumul exagerat de ulei, mai ales pe stomacul gol, contracta in mod excesiv vezicula biliară, iar in cazul in care pacientul chiar are o litiaza biliară, aceste pietre se pot pune in mișcare, blocând canalul comun dintre vezicula biliară si pancreas, astfel ducând la urgentele menționate mai sus.Înainte de a încerca o cura miraculoasa găsită pe internet, as sfătui pacienții romani sa privească cu scepticism acele articole si eventual, sa se consulte cu un medic înainte de a lua decizii care pot fi, uneori, fatale. – Dr. Alexandra Tuglea, Medic rezident chirurgie generală.

Mulțumesc tuturor celor care și-au făcut timp să răspundă.

 

Photo Credit: Dreamstime


Related Articles

Facebook Page

8 Comments

 • Reply O femeie May 11, 2017 at 9:09 am

  Le-ati cam amestecat: preventia cu interventia chirurgicala (fiecare are rolul ei), investigatiile contra cost contra igienii vietii etc. Am plecat din Ro si am invatat de la medici ca nimic nu poate completa lipsa igienii vietii (miscare 2-3 ore pe zi, mancat mai putin si mai divers, dormit suficient, fara chimicale si fara conflicte).

  Mamografiile sunt demonstrate medical ca nu au rol in preventie. E demonstrat ca cu ele sau fara ele, cine are de facut cancer face: http://www.bmj.com/content/348/bmj.g366 . Din 2014 Elvetia nu mai recomanda- ecografiile sunt suficient de bune (daca e sa cred un medic, apai pe asta din elvetia pentru ca stie ce citeste).
  -Pietrele de la ficat se scufunda, nu plutesc. Mamaia le-a operat si ne-am jucat cu ele toata copilaria.
  -Bolile autoimune au studii timp de 20 de ani demonstrate antivaccinare. Unii producatori nu recomanda produsul si scriu asta in prospect- vedeti cele cu aluminiu de la Sanofi-Pasteur, dar si cele cu virus viu atenuat. Nu am rabdare nici sa va pun prospectele, dar sunt toate publice pe site la agentia europeana a medicamentlui (EMA), pe site-urile producatorilor, dar si pe BMJ, OxfordJurnals, si ncbi. Recomandarile sa citesc aici am de la medici. Sper ca si tu, ca viitor medic roman iti vei gasi timp sa citesti si sa explici asa cum mi-au explicat medici in occident.
  -Cu rujeola, explicati-ne va rog ce a fost in 1997: 7 mii de incidente si acoperire vaccinala 97% in Romania. Sau china lui 2009 – 40 mii de cazuri (vaccinati si nevaccinati) si o noua tulpina: D7. Si ce tulpina loveste acum in Ro si daca e acoperita de vaccin (am citit prospectul pe site-ul producatorilor GlaxoSmithKline si Sanofi-pasteur si nu zic nimic de tulpina D4). Sau studiu unversitatii din leuven pe studenti ce a aratat ca doar 77% mai au anticorpi la 18 ani in pofida dublei vaccinari (asta explica si cele 40 cazuri de oreion la studentii de la Harvard toti dublu vaccinati)
  – de ce romania are peste 6 mii de cazuri TBC si peste 1 mie de decese anul trecut, si de ce medicul strainez mi-a zis ca am vaccinat inutil copilul cu asta. Ce s-a intamplat cu cei peste 150 de bebelusi cu tbc posvaccinal din 2012
  -explicati si cadrelor medicale franceze despre binefacerile vaccinului hep B
  -de ce nu gasesc sa cumpar vaccinul oral contra Polio, care costa infim
  -de ce peste 1 milion de francezi semneaza petitii de refuz vaccinuri cu aluminiu, sute de medici sunt implicati
  -de ce tot occidentul recunoaste ca a3a cauza a mortalitatii este malpraxisul dar Romania nu: in Romania nu sunt pedepsiti cadrele medicale ca in occident unde medicii ce iau comisioane de la firmele farmaceutice nu mai au drept de scris reteta; de ce nu sunt pedepsiti medicii si farmacistii ce dau antibiotice in caz de viroze, de ce nu sunt pedepsiti cei care fac dovada de malpraxis, de ce nu sunt pedepsiti producatorii de carne care administreaza antibiotice preventiv animalelor in ferme
  -de ce pentru efectele secundare niciun producator de medicamente nu plateste
  -de ce am acelasi medicament si acelasi producator si acelasi prospect Ventolin cel luat din Ro am nevoie de 7-8 doze si cel din Olanda 2?

  Am ridicat aceste intrebari medicului strainez. Am intrebat daca are pacienti care nu au fost niciodata bolnavi. Mi-a zis ca are pacienti ce nu au intrat niciodata in farmacie in ultimii 10 ani si asta a fost suficient sa invat de la el ca:
  – 18 gr e temperatura ok iarna, in dormitor
  – caciula nu punem la copil decat daca ingheata afara. Inclusiv la bebelus
  – miscare 1-2-3 ore minim, zilnic, mers pe jos etc. Copiii dusi cu masina la scoala sunt copiii bolnavi
  – 3 mese pe zi ajunge. Gustarile sunt bune pt bebelusi si copii , dupa 5-6 ani nu mai e nevoie. Gatit de acasa
  – peste 70% din produsele din supermarket au zahar. Evit supermarketul. Gatesc de la zero. Salate zilnic. Nu am timp? gatesc, congelez, si la sf saptamanii am acolo
  -cea mai buna bautura e apa
  -adormit copiii la ora 20. Parintii la 22-23, normal sa dormim iarna mai mult, vara mai putin
  -evitat conflictele. Un sef certaret, o soacra acra in casa, un parinte agresiv – de evitat.
  P.S. am fost la medic de 70 ani proaspat operat, am vaccinat functie de nevoia familiei, mancam carne functie de nevoia familiei.

  • Reply adina October 28, 2017 at 9:10 pm

   Felicitări pentru acest comentariu! Articol foarte slab. Titlu ușor tendențios. Nu e nevoie să faci medicina ca să știi să citești etichetele/ prospectele!

 • Reply Miruna May 11, 2017 at 12:25 pm

  Atunci cand comentariile sunt mai bune ca articolul in sine.
  Cel mai mult mi-a placut explicatia la Hep B. Am auzit una si mai buna “atunci ii prindem pe toti”
  Eu mi-am facut analize de 2 ori in timpul sarcinii pentru hepatita B si C (neg) Cu toate acestea mi-ar fi vaccinat copilul fara sa stea pe ganduri.
  D-na ar trebui sa citesca despre caile de adimistrare ale medicamentelor. A lipsit la acest curs!
  VACCINAREA BCG – între mit şi realitate
  Autor: Prof. dr. Ioan Paul STOICESCU | 7 Noiembrie 2012
  http://www.viata-medicala.ro/*articleID_5957-dArt.html

  Banalul fier:
  Medicaţia orală – este cel mai mult folosită, fiind calea fiziologică
  de absorbţie a fierului. Se utilizează săruri feroase (Fe2+), care se absorb mai bine şi sunt mai puţin iritante decât cele ferice. Doza optimală pentru adult este de 180 – 200 mg de fier pe zi, fracţionat în trei prize pentru a evita saturarea procesului de absorbţie şi transport plasmatic, cu o jumătate de oră înainte sau cu cel puţin trei ore după mese. Pentru a evita iritaţia gastrică se recomandă începerea tratamentului cu doze mai mici, care se cresc
  progresiv. Durata tratamentului este de 4-6 luni, pentru corectarea anemiei
  şi refacerea depozitelor de fier.
  Efecte adverse: acţiunea iritantă asupra mucoasei intestinale cu
  apariţia inapetenţei, greţurilor, durerilor epigastrice; de aceea se
  administrează după mesele principale. Formele lichide colorează smalţul
  dentar. Datorită fixării hidrogenului sulfurat (stimulent fiziologic al
  peristaltismului) deseori se produce constipaţie.
  Medicaţia parenterală – este indicată în situaţii de excepţie, când
  nu este oportună administrarea orală (deficit de absorbţie, ulcer gastric, boli
  inflamatorii ale intestinului, intoleranţă la fierul oral, bolnavi necooperanţi). Injectarea unei soluţii cu Fe2+ este o situaţie nefiziologică ce poate avea efecte
  toxice. Administrarea parenterală foloseşte numai compuşi de fier ce
  eliberează treptat ionii de fier (complexe coloidale neionizate). Injectarea
  intramusculară se face conform tehnicii injecţiei “în Z” (deplasând pielea
  înainte de a introduce acul, astfel încât după retragerea lui orificiul respectiv să fie acoperit de piele intactă, evitând refularea soluţiei).
  Efecte adverse: acţiune iritantă locală puternică, de aceea se
  administrează i.m. profund; tulburări vaso-motorii. Ionii de Fe formează
  microprecipitate cu proteinele plasmatice, determinând astfel o reacţie
  vasomotorie, colaps, ischemii, spasme ale musculaturii netede; supradozarea
  poate provoca hemosideroză.

  Si pt d-na mai am un studiu in care 1300 de persoane au fost afectate. Un studiu pe bune de la CDC
  https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/history/narcolepsy-flu.html
  Si exlicatiile pe intelesul tuturor :
  http://www.sciencemag.org/news/2015/07/why-pandemic-flu-shot-caused-narcolepsy

 • Reply Adrian Gavrila May 12, 2017 at 9:22 am

  Mai exista un aspect care nu este luat de loc in considerare. Programul de vaccinare incepe la farste foarte fragede (de fapt chiar din prima zi de viata). La prima vizita la medicul pediatru acesta iti spune sa nu duci copilul (pana la varsta de doi ani) la ape termale deoarece substantele din acele ape sunt absorbite prin piele si organismul copiilor nu este pregatit sa le asimileze. Dar substantele din vaccinuri (oricare ar fi ele) este pregatit sa le asimileze. Daca s-ar face un program de vaccinare care sa inceapa la 2-3-4 ani cum ar fi?

 • Reply Andreea May 13, 2017 at 5:49 am

  Oi fi eu un caz special, dar la mine s-a declansat socul anafilactic de la primul contact cu substanta la care sunt alergica. Asta pe tru ca se tot repeta in articol ca trebuie expunere repetata la alergen pentru dezvoltarea unei reactii alergice. In privinta ror-ului si alergiei la ou in prospectul vaccinului scrie negru pe alb la contraindicatii ale administrarii: alergia la ou, ce-i drept in functie de producator , unii recomandand vaccinarea cu precautie.

 • Reply VON May 13, 2017 at 9:03 am

  Am ajuns o specie degenerată din cauza acestor metode ale progresului care dau şansă la viață tuturor organismelor slabe. Genetica speciei se diluează şi selecția naturală nu-şi mai face treaba aşa cum ar trebui să o facă. Singura speranță a umanității ar fi un cataclism gigantic sau o plagă de proporții biblice care să şteargă umanitatea de pe fața pământului … iar apoi, cine ştie ce ne rezervă evoluția 😉 !

 • Reply Ada October 9, 2017 at 3:34 pm

  Cand comentariile depasesc “articolul”

 • Reply ela September 7, 2019 at 3:38 pm

  Din titlu reiese ca exista vaccin pentru apendicita? Stiti ceva si nu stim noi?

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.