Zâne cu coaie

Sânziana duce punga la gunoi Toți băieții de pe interneți O privesc cum duce punga la gunoi Și înjură lung în urma ei…

Aug 28, 2018

Domne, eu detest industria asta de feșăn și blogging de feșăn și vlogging despre feșăn și biuti și plm că nici nu mai știu cum se numesc. Până când industria de feșăn & biuti, cu tot ce presupune ea, nu va iniția o acțiune de tip #metoo care să schimbe mentalități sau vieți, până când industria de feșăn nu va vinde, pe lângă make-up, și niște suport pentru victimele violenței domestice sau până când industria de feșăn nu va pune umărul pentru educarea femeii din România, pentru mine nu va conta.. În fine, da, sunt heităriță și prea pretențioasă în ceea ce le privește niște fete care vor doar să se machieze și să schimbe niște cârpe.

Dar, ca în orice industrie, mai scapă ici colo niște excepții și azi vreau să vorbesc despre una dintre ele. Sau să o las pe ea să vorbească despre ea, că așa mi se pare cel mai corect. Că aș fi ipocrită să nu recunosc că există și bloggărițe de feșăn, biuti și ce mai fac ele, pe care le urmăresc și le admir. Nu pentru țoalele pe care le schimbă, nu pentru sutele de mărci de makeup pe care le folosesc, nu pentru că sunt frumoase, ci pentru că mai fac și altceva. Ei, pentru mine, acel altceva este important. Una dintre fetele pe care le plac este Sânziana Negru. Iar pe Sânziana a mâncat-o în fund să se apuce să strângă gunoaiele de pe o plajă, machiată, aranjată și în costum de baie. Ei, nu se face așa, dragă. Gunoiul se strânge cu părul nespălat, împuțită, obosită, pătată de ulei pe trening și, per total, urâtă. Altfel nu ai credibilitate. Și deși Sânziana e genul de femeie pe care mulți și-o imaginează ducându-le gunoiul, ei bine, nu a fost bine. De ce nu a fost bine? Ba că a fost plătită să strângă gunoiul. Ba că nu este un exemplu pentru femeia normală. Ba că a pozat sexy cu punga de gunoi. Ba că gunoiul nu a fost de acord să fie strâns de Sânziana.

Orice ar fi făcut femeia, tot nu era bine. Dacă nu făcea nimic, iar nu era bine. Dacă face, de ce face cum face. Dacă strânge gunoi, de ce e sexy. Dacă nu ar fi strâns gunoiul, de ce nu strângi, fă, gunoi, te crezi prea bună să strângi gunoi, hm, îți pute gunoiu!?!

Probabil că, dacă putea, Sânziana ar fi scris un articol mai bine decât Pleșu, în care invita lumea să curețe un loc poluat de gunoaie. Probabil că, dacă putea, Sânziana ar fi cântat mai bine decât Inna, îndemnând oamenii la acțiuni civice. Dar Sânziana știe să vândă civism prin frumusețe și asta face, asta facem toți: ne folosim de atuurile noastre pentru a convinge.

Și am decis să o întreb, după valul de, să-i zicem cu eleganță, dezaprobare pe care l-a stârnit, ce e cu campania asta despre strânsul gunoiului și de unde are ea bani să strângă gunoiul.

1. Sânziana, cine te-a plătit pe tine să strângi gunoiul?

Mi-au fost promise 3 kg de nuci si 2 de faina daca fac asta. Ah! Si daca nu ies in piata la urmatoarele proteste. Da’ acum ca si-au bagat coada toti, nu stiu daca le mai primesc.
Revenindu-ne din glumă, este o idee mai veche de-ale mele, pentru ca am observat de ceva timp ca cele mai spectaculoase locuri din Romania sunt pline de gunoaie iar ideea a prins contur abia acum pentru ca am cautat cu cateva saptamani in urma o plaja pustie pentru a-mi petrece duminica. Am fost la Corbu unde era plin de mizerie si dupa ziua respectiva, mi-am dorit sa fac ceva in sensul asta. Așa că m-am gândit să pozez sexy cu o punga de gunoi (adunat de pe plaja, si nu adus de acasa, cum am avut stupoarea sa citesc in unele comentarii). Am vrut sa atrag atentia, am vrut sa intrige, stiam ca daca va fi o poza normala (intr-o salopeta de gunoier) va trece neobservata acțiunea. Dar ca sa-ti raspund la intrebare, nu, nu m-a platit nimeni. Cred ca tine de obligatia mea de a transmite mesaje de bun simt, altele decat cele de beauty, avand in vedere ca am o comunitate cu care comunic foarte mult si pentru care am si primesc respect. Nu ma ascund de faptul ca fac campanii platite, nu e deloc o rusine, asta mi-e jobul, dar asta nu inseamna ca nu am idei proprii pe care sa le pun in aplicare pe timpul meu și pe energia proprie de persoană fizică. 

2. Pe cine ai mai angrenat în povestea asta cu strânsul gunoiului? Pe ele cine le-a plătit?

S-au facut tot felul de challenge-uri pe internet, la care ne-am hahait cu totii insa niciunul nu a fost cu o finalitate palpabila, pentru noi, romanii. Asa ca am dat leapsa altor 3 persoane din domeniul online (Alex Damian, Ioana Grama, Laura Giurcanu) persoane care deja au acceptat provocarea asta si au dat leapsa mai departe prietenilor. Pana acum s-au implicat Alina Ceusan, Voltaj (care i-au nominalizat pe Bere Gratis si Holograf), Catalina Grama (Jojo), Sorina Fredholm, Anca Surdu, Ioana Chisiu, Andreea Remetan (Virgin Radio). Si ce m-a bucurat cel mai mult a fost că un grup de vreo 20 de copii, la o tabara din Straja, s-a implicat cu absolut toți membrii să in #CleanRomaniaChallenge.
Na… fraieri, ca nici ei nu si-au luat bani.

3. Ce părere ai despre industria din care faci parte: este plină de superficialitate sau e mai mult decât se vede?

Este fix cum vrea fiecare sa o vada. Unii sunt acolo doar pentru partea de entertainment, unii sunt acolo doar pentru bani, dar sunt si cei care vor si pot educa prin sfaturi utile. Audienta este responsabila sa decida ce este important si ce nu.

4. Ce părere ai despre condiția femeii din România? Sunt femeile încă discriminate?

Corina, eu scriu despre rujuri si strang gunoi, ce sa stiu despre conditia femeii din Romania? 🙄

5. Ai participat la proteste? Dacă da, de ce, dacă nu, de ce?

Da, am fost si acum si am fost si in iarna. Am participat pentru mine, pentru constiinta mea. Am vrut sa fiu solidara cu cei din piata, desi nu cred ca mai impresioneaza pe cineva aceasta noua activitate a romanilor. Caci dupa cum s-a vazut si acum, nicio demisie si nicio schimbare nu au avut loc. Solutia ar fi sa inteleaga toata lumea cat de important este sa iesim la vot cand trebuie. Altfel cred ca doar o revolutie ar mai putea schimba ceva…

6. Ai și zile în care te simți urâtă ca noi, astea nefeșoniste?

Nu. 😬

7. Te urmăresc pe instagram și îmi plac captionurile tale autoironice. De unde curajul ăsta, in lumea voastră perfectă și strălucitoare?

Nu stiu daca e vorba de curaj. Pleaca de la faptul ca sunt foarte confortabila cu ceea ce sunt si mi se pare ca orice lucru comunicat cu un dram de umor se digera mai usor.

8. Ce alte acțiuni civice ai mai întreprins?

M-am implicat in campanii pentru donare de sange, dar probabil a trecut neobservat pentru ca eram imbracata intr-un tricou banal, primit de la organizatori.

9. Până la ce vârstă te vezi pozând? Crezi că în România ar prinde un influencer de beauty/ fashion de peste 60 de ani?

Ma vad pozand atata timp cat ma adresez publicului care trebuie. Nu vad de ce nu ar prinde un influencer si la 60 de ani, atata timp cat imbatraneste frumos si isi respecta varsta.

10. Câte ore muncești pe zi și ce ai să le spui fetelor tinere care cred că munca ta se reduce la 2 ore de dat cu parfum și make-up?

Jobul meu nu are un program anume, nicio zi nu seamana cu alta si nici nu cunoaste ore de odihna. Exista zile mai libere in care imi ating targetul in doar cateva ore, dar si zile extrem de incarcate. Insa indiferent de importanta proiectului, mereu incerc sa fiu responsabila cu ceea ce las in spatiul virtual si sa aduc ceva pozitiv in infinita sfera a internetului.

Acest interviu a fost luat cu scopul de a cunoaște mai bine influencerii pe care îi admirăm. Pentru că, dincolo de bani și glam, orice persoană urmărită de mai mult de 200,000 de mii de oameni, are mai mult ca sigur o doză de autenticitate pe care noul public format din millenials și generația Z, o caută și o aprobă.

Cât despre industria de fashion și beauty, oricine iese din zona de confort promovând civismul, ar trebui încurajat/ă, ba mai mult, aplaudat/ă. Tocmai, pentru că sunt atât de puțini care ne arată și haine, și gunoaie strânse.


Related Articles

Facebook Page

2 Comments

 • Reply Mihai August 29, 2018 at 8:59 am

  Funny: Am vrut sa atrag atentia, am vrut sa intrige, stiam ca daca va fi o poza normala (intr-o salopeta de gunoier) va trece neobservata acțiunea.

  Gunoaiele sunt stranse doar in salopeta de gunoier sau doar de gunoieri? Si doar daca esti cu parul nespalat, sau daca esti imputit, murdar, cu haine patate?

  Unii baieti de interneti cum ii numesti erau consternati ca femeia a lasat un foc nesupravegheat in rezervatia naturala, foc intretinut cu plasticele adunate de pe plaja…dar din cele 10 intrebari ale mini-interviului, o singura intrebare atinge subiectul din titlu.

 • Reply Zoltan pop March 24, 2020 at 2:57 pm

  Ma tot roade gindul cum de nu lea venit idea la astia din serialul Bay wach .da canadianca aia titoasa pe care Borat a vrut sa o bage in sac ..sa stringa gunoiul de pe Santa Monica bech..sigur cistigau un oscar pe merit ..
  Doar asa de …daca vorbim de gunoi ..dar oare Draguseanca et.co cei de la Capatos cind vor stringe molozul de pe poteciile muntiilor apuseni ..daca a venit vorba de gunoi ..am vizitat zona unde mam nascut si trait pina la virsta de 27 de ani ( acum sint 57 de ani ) se mindresc Clujenii ca Clujul nu e Bucuresti NU ???? Singura parere ca clujenii mei nu merg prin muntii apuseni!!
  Te pup Corina!!
  Keep up the good work!!
  Zoli din Kelowna Canada

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.