Antifeministice

Romantism în organism

Feb 14, 2018

Am citit zilele trecute o știre care m-a amuzat și îngrozit în același timp: un avion având la bord 62 de pasageri și membri ai echipajului a fost deturnat iar 7 oameni au fost ținuți ostatici până în ultima clipă a negocierilor fiindcă unui terorist romantic i s-a făcut brusc dor de fosta nevastă și voia să o recucerească ACUM!!, fix când avionul era în aer și se servea cafeaua aia care aduce a cafea dar e doar apă maro închis. Citești, te închini și scuipi în sân mult “doamne, ferește!”. Mda, problema a fost când a apărut un val de simpatie pentru nefericitul psihopat, ușoare oftături, tresăriri de batiste înlăcrimate și șuierături discrete “trăiască romantismul, încă mai există bărbați adevărați pe lume!”. Hă?!?!?

Domnule, recunosc, dacă ăsta e romantismul, atunci detest romantismul. Nu doar ăsta la limită în care Iubi ar fi în stare să kilărească câțiva oameni în numele iubirii, dar îmi displac profund și manifestările romantice “ordinare”, cu precădere alea din spațiul public la care sunt martoră fără voie. Am asistat deunăzi la o cerere în căsătorie într-un restaurant. A fost fix ca în filmele cu Julia Roberts. El i-a pus inelul sub clopotul de friptură, ea a leșinat de emoție când l-a observat în morcovul trandafir, el a îngenunchiat, ea a început să plângă cu sughițuri, el a propus propunerea, ea a acceptat, lumea a aplaudat. Eu am plătit și am ieșit, că îmi venea să vomit romantism. Accept faptul că oamenii sunt romantici, nu am nimic să le reproșez, doar că romantismul servit pe pâine mă face să mă gândesc, prin comparație, la o cu totul altfel de iubire, aia discretă în care se pune preț pe realitate și parteneriat, nu pe emfază și îndrăgosteală. Nu am văzut niciodată cupluri normale la cap, mature, închegate, care să sufere de romantism. Am văzut în schimb iubiri efemere, diluate de vorbe și flori, pavate cu declarații și intenții, copii fidele ale filmelor romantice americane: băiatul timid cucerește fata, tragediile unesc cuplurile și mai abitir, el gătește mereu cu pătrunjel, cum îi place ei, fără ca ea să îi fi spus vreodată că îi place tocănița cu pătrunjel.

Filmele americane romantice au luat mințile gospodinelor și au contribuit esențial la multe destrămări de cupluri. Pentru că, în viața reală, iubirea adevărată nu înseamnă că el te cunoaște și știe ce îți dorești fără ca tu să îi comunici, nu există suflete pereche care se înțeleg doar din priviri, și nici iubiri predestinate. Am observat că marii romantici au învățat din filme să pună mare accent pe destin și întâmplare, ceea ce înseamnă că, pe viitor, romantismul ar poatea duce la o serie de dezamăgiri. Fiindcă o relație de lungă durată nu trăiește pe ghicitori și jocuri stupide de orgoliu “dacă mă iubește, știe ce vreau”, ci pe “ține-mi părul ca să vomit”.  Este adevărat, romantismul înțeles corect este o sursă de sperantă și inspirație, doar că nu și când avem tendința să aplicăm în realitate ce vedem în filme. Fiindcă niciunul dintre noi nu se ridică pe termen lung la înălțimea romanticilor din filmele americane și, prin comparație, ni se pare că relația noastră este mizerabilă și lipsită de strălucire.

Aveam o colegă de facultate care se uita în neștire la filme romantice americane și își dorea cea mai romantică iubire. Iubitul ei o mai vizita din când în când în weekend iar ea, considerând că relația lor nu e suficient de romantică, îi punea sâmbătă și duminica la 6 dimineața un vinyl cu Richard Clayderman, se așeza în pat lângă omul care încerca să doarmă și îl întreba cu ochii dați pe spate, adânc pătrunsă de momentul pianului: “înțelegi???”.  În film, El ar fi înțeles, în viața reală, el, la un moment dat, probabil obosit că nu înțelegea, a întrebat-o “ce să înțeleg, fă, nebuna dracu’!?!?”, s-a îmbrăcat și a dispărut prin vreun pat unde a putut să doarmă liniștit.

De asta detest romantismul din filmele americane: că e fals, unsuros și jignitor la inteligență.

După mine, simbolul adevăratului romantism ar fi balconul Julietei plin cu rufe, scutece și chiloți puși la uscat. Abia genul ăsta imagine îmi confirmă faptul că există cu adevărat romantism și personajele nu trebuie să moară ca iubirea lor să dureze o veșnicie.

Photo Credits: Dreamstime


Related Articles

Facebook Page

7 Comments

 • Reply Malin February 14, 2018 at 4:40 pm

  Cam orice concept din filmele americane se incadreaza in etichetele puse, nu doar romantismul.

 • Reply Eu February 15, 2018 at 10:00 am

  Romantismul contrar opiniei populare reprezinta o caracteristica dusa la extrem…indiferent care ar fi aceea. Precum in opera Alexandru Lapusneanu personajul principal este romantic prin cruzimea lui dusa la extrem asa si ascest terorist poate fi considerat romantic ducand prostia in latura extrema. Daca Lapusneanu era un romantic pentru ca a alcatuit o piramida din 47 de capete de boieri asa si domnul terorist poate fi considerat romantic prin actiunile, vointa si motivatia de care a dat dovada.Toate acestea indicand spre o caracterestica dominanta dusa la extrem.

 • Reply Gigel February 15, 2018 at 6:39 pm

  Ailaviu Corina. Gigel + Corina = Love.

  Io as gati cu patrunjel da tu mi-ai face chiftele? (Intreb just in case…).

  Shit! Nu trebuia sa zic ce-mi place. Trebuia sa te las sa citesti in ochii mei. Adanc.

 • Reply VON February 16, 2018 at 7:37 am

  Chestia asta cu romantismul nu e nimic altceva decât un mare rahat … poleit cu … ce vrea fiecare. Ne ascundem dupa deget şi vorbim de inimioare şi ale mizerii dar scopul final este coitul, mai mult sau mai puțin spumegant … Suntem încărcați cu voma asta ideologică şi zorzonele şi dulcegării şi ciocolățele ca să … să ce? Să ajungem în starea de secreție a lichidului seminal, dopaminei, endorfinei şi altor “inei” … Sincer, se poate şi fără fundițe! Părerea mea!

 • Reply mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 104) February 18, 2018 at 6:28 am

  […] Romantism în organism; […]

 • Reply GEAMANA February 19, 2018 at 10:10 am

  Cred ca romantismul difera de la persoana la persoana. Mie mi se pare romantic sa mancam ciocolata neagra cu alune. Imi place sa dansam pe plaja seara uitandu-ne unul la altul. Nu cred ca romantismul este problema, ci cliseele despre romantism.

 • Reply Ce mi-a mai plăcut pe internet (8) – Alina Valentina Mihai March 25, 2018 at 4:35 pm

  […] 7. Romantism în organism […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.