Sociopatice

Perlele de la Bacalaureat arată cât de proști suntem noi, nu ei

Jun 27, 2017

Râdem. Vedem și perlele de anul ăsta și râdem. Cum am râs și anii trecuți. Râdem amuzați, râdem cu dispreț, râdem cu superioritate, râdem din suflet dar, mulți dintre noi râdem ca proștii.

De ce râdem? Că sunt ăia micii idioți, ar spune o gospodină aprigă, știrbă de premolari, cu mâinile în șold și cu părul aburind de la bigudiurile proaspăt scoase.

Prostia, îmi pare, are miros de perhidrol și idei fixe. Totuși, mă gândesc: de ce râde lumea de perlele copiilor? Da, e adevărat, sunt amuzante, dar într-un fel primar, sunt ca bancurile cu Bulă la care nu mai râzi din clasa a noua, de când ai intrat la liceu și ai descoperit, pe lângă sex, că bancurile pot avea și twist, și insight.

Mie perlele copiilor mi se par pline de hinturi despre viață fără filtre iar, dincolo de incultură crasă, sclipesc de adevăr. Veți spune că este inadmisibil să fie inculți, că școala este despre a crea circumvoluțiuni pe care copilul să și le umple cu Sadoveanu, Alecsandri și Bacovia. Așa o fi. Apoi mă uit la Ponta, Blaga, Grapini, Udrea, Oprea, Androneasca, Firea și nu îmi ajunge articolul ăsta să înșir atâtea nume de aleși, exemplele societății, reperele eticii, stindardele moralității și mă întreb: la ce bun?

Copiii de ale căror perle râdem sunt inculți pentru că oglindesc societatea pe care noi am creat-o. La fel cum, sunt sclipitor de inteligenți ca să nu cadă pradă aceluiași sistem corupt și murdar pe care tot noi l-am creat. De câte ori avem ocazia, spunem cu cinism că românul s-a născut poet, creativ, fotbalist, doctor, farmacist, instalator și tot ce vrea mușchiul lui. Ei bine, noi l-am obligat să fie mediocru în orice, dar să se descurce, noi i-am exersat creativitatea ca să supraviețuiască. Noi ca societate cu o mare durere în cur, zic. Românul nu poate excela într-un domeniu, asta ne învață programa școlară imbecilă care nu încurajează aptitudinile, ci fix mediocriatea. De asta distribuim diareic articole cu titluri “Un român a fost premiat drept cel mai bun IT-ist din lume”, “O fată din România este primită la Oxford și la Cambridge” etc, pentru că ne miră excelența și, sincer, și excelența se miră de noi.

Copiii de ale căror perle râdem sunt mai inteligenți decât noi. Pentru că ei, spre deosebire de generația noastră, au văzut imediat cum stă treaba și, fie s-au adaptat la manelism, fie au început să lupte împotriva cruzimii generale a unei societăți disprețuitoare la adresa individului. Ei, spre deosebire de noi, nu gustă bullshitul, se hotărăsc repede, tranșează imediat idei, concepte, principii fiindcă au la picioare tehnologia și informația. Dacă nu știu să recite din Eminescu, nu înseamnă că sunt proști, dacă spun că Cioran a scris “Iana pe uliță” nu înseamnă că sunt imbecili, dacă îi doare în cur de Ion a lu’ Rebreanu este fiindcă nu e relevant în viața lor. Copiii care dau perlele de la BAC sunt adaptați la România și vor suferi mai puțin. Dacă noi le-am fi oferit alternative și exemple mai bune și demne de urmat, copiii le-ar fi adoptat. Doar că noi le-am oferit doar mizerie și, având în vedere circumstanțele, chiar cred că suntem norocoși că știu cum arată o vacă și nu sunt convinși că e mov.

“În romanul Ion, Rebreanu scrie o dramă psihologică tare de tot! Ion o iubeşte pe săraca Florica, dar se însoară cu bogata Ana. Florica îl iubeşte pe Ion, dar se însoară cu George. Toţi se iubesc între ei, dar invers.” – Așa, ce nu e adevărat aici? Copilul are dreptate, nu fi țăran ca Ion!

“Otilia este enigmă ascunsă pentru toţi bărbaţii, dar până la urmă îl lasă baltă pe tânărul Felix şi fuge în lume cu moş Pascalopol. ” Bun, o proastă materialistă. Ce îi dăm atâta importanță?

“Într-o bibliotecă publică ceri o carte, stai cu ea în faţă şi te gândeşti la ce vrei. Nu este ca la şcoală să primeşti observaţii pentru neatenţie”. Asta este esența învățământului Românesc și nu numai. Dacă până și președintele Iohannis observă neobservații, de ce să batjocorim copilul?

Să râdem, deci, de perlele lor. Pardon, de noi.

Photo Credit: Dreamstime


Related Articles

Facebook Page

8 Comments

  • Reply Veronica June 27, 2017 at 9:37 am

    Comentez aici pentru ca nu pot pe FB.
    Aveti un comentariu de la o duamna profesoara de limba romana care explica “clar si la obiect” de ce copilul este total dezinteresat de scoala. Spune “…el nu a ascultat nimic…” – pai EU – la 41 de ani – nu sint interesata de ce ar putea sa spuna o duamna ca aceasta – tonul si felul in care isi formuleaza si sustine ideile sint total neacceptabile. Majoritatea profesorilor sint de neascultat. Dar nimeni nu spune asa ceva pentru ca “saracii profesori…”. Ei nu sint “saraci” si nici de plins – ei sint niste oameni care nu vor sa mearga inainte.

    Citi profesori de limba romana ati vazut in Piata Universitatii pentru ca Academia – in marea ei intelepciune – a ciuntit si si-a batut joc de limba romana cu “â” si “î” + celelalte aiureli ?
    Dosarul Microsoft a avut atita succes pentru ca nici un profesor de informatica nu a protestat – ati vazut pe cineva dintre profesorii de informatica atragind atentia ca in scoli se aduc produse care nu folosesc la nimic ?
    Citi profesori vedeti preocupati sa schimbe ceva in sistemul de invatamint ?
    Preocupati inseamna : planuri scolare puse la punct, intilniri cu alti profesori, subiecte discutate la conferinte, idei clar si intelept expuse in articole, cu… etc.
    Citi profesori vedeti preocupati sa inteleaga unde gresesc ei, astfel incit sa poata corecta ?

    Toata lumea asteapta sa pice ceva din cer – si intre timp comentam si bla bla bla.
    Se poate face excelenta in scoala – numai ca nimeni nu vrea sa spuna ca buba este in primul rind la profesor. Citi spun asta CLAR-TARE-SI ASUMAT asta ? NIMENI !!!!!!
    Cite intilniri profesorale ati vazut de dragul scolii – adica de cite ori s-au adunat toti profesorii de romana – sa zicem – ca sa schimbe ceva in programa de romana ????
    Nu vi se pare ciudat ca “perlele” astea sint din ce in ce mai multe si mai grele, iar numarul anilor in care ele apar creste ? Si cu toate astea nimeni nu face NIMIC ?????

    La salarii – imediat gasesc resurse sa faca ceva – pentru scoala resursele s-au terminat.

  • Reply Marla June 28, 2017 at 11:34 am

    *nu fii 😉

  • Reply Radu June 28, 2017 at 12:02 pm

    Doamna Veronica, daca dvs sunteti profesor si anume de limba romana, nu ma mir ca tineretul ajunge la asemenea perle. Daca aveati 80 de ani mai intelegean ca a trecut schimbarea unor cuvinte (cum ar fi “sunt”) pe langa dvs, dar daca si Iliescu vorbeste corect….nu aveti nicio scuza. Cu totii stim cum se face scoala in Romania, atat din cauza elevilor dar si a profesorilor mai ales as spune eu. In liceu ii explicam profei de geografie ca mai sunt niste straturi atmosferice peste ce ne-a predat si m-a scos afara ca am insultat-o fara sa am dreptate. Evident, a descoperit ulterior ca aveam. In facultate, la publicitate ii ziceam stimabilei cu multe titluri academice ca nu asa se face o selectare corecta a unui public tinta, argumentand din carti pe care nu parea sa le stie. Facem scoala doar pentru diplome….de parca mai ajuta la ceva. Aaah si pentru fala sociala, sa ne falim (falim, nu laudam) ca avem 2 facultati.

    • Reply Veronica June 28, 2017 at 6:55 pm

      Nu ma intereseaza sa am scuze – din respect pentru limba romana nu voi scrie niciodata “sunt”, “nicio” & co. Si am observat ca multi romani – si nu profesori de limba romana, culmea !!! – respecta limba, si inteleg cum si de ce a fost mutilata si aleg sa scrie asa, ca mine. Aceasta alegere o pot argumenta oricind stiintific si imi pot sustine in fata oricarui “academician” si “destept” alegerile. Nu e cazul acum – nu e subiectul articolului.
      Asa cum eu nu critic alegerile dumneavoastra, consider ca si dumneavoastra ar trebui sa incercati sa respectati alegerile mele.

  • Reply Sofia June 28, 2017 at 5:36 pm

    In primul rand, autoarea ar trebui sa se rezume a scrie articolul in limba romana fara a insera cuvinte din alte limbi, tocmai pentru a fi un exemplu pentru cititori. Ar putea chiar sa folosesca cuvinte mai putin licentioase. In aldoilea rand, faptul ca dansa nu intelege semnificatia romanelor mai sus amintite, denota faptul ca si dansa a trecut ca gansa prin apa prin scoala. In al treilea rand, copiii nu sunt prosti, ei sunt needucati. Educatia incepe in familie, si abia apoi continua in scoala. A da vina simplu pe sistemul de invatamant sau pe profesor este o injustitie adusa ambelor parti. Cum ar invata si arata tinerii Romaniei daca din familie li s-ar insulfa spiritul curiozitatii si al cunoasterii, iar nu cel al “baietilor destepti?” Ar fi oare ei mai respectosi cu profesorii? Ar avea ambitia de a schimba sistemul cand se fac mari? Zic si eu asa, ca Moromete.

  • Reply VON June 28, 2017 at 10:04 pm

    Dragă fată(@corina)! Vreau să îți mulțumesc încă o dată pentru ceea ce scrii şi să-ți adresez călduros îndemnul de a merge mai departe! Dar, mai ales, vreau să-ți mulțumesc pentru altceva: pentru faptul că permiți tuturor nulităților să se exprime, cum spuneam deunăzi, cu o vagă tendință de vorbire articulată…Citind unele din comentariile acestor microbi (iar acest articol nu duce lipsă…)retrăiesc parcă experiența aproape senzorială, ca madlena lui Proust,când l-am citit pe Jarry…Absurdul, nimicnicia, sărăcia morală şi intelectuală, grobianismul, lipsa oricărei logici în idei, tendințe schizofrenice – unii din cei care postează au prieteni imaginari, gen dumnezeu…-, grandomanii …tot tacâmul este prezent pe aici. Încă o dată, lipsiți de orice fel de atitudine, aceşti exponenți ai rasei umane demonstrează prin ei înşii inutilitatea speciei…şi faptul că trăim într-una din cele mai rele lumi posibile!

    • Reply corina June 28, 2017 at 10:32 pm

      Toată lumea are dreptul la liberă exprimare. Le permit cretinilor să își dea cu părerea din 2 motive:
      – să nu uităm niciodată de existența lor, care reflectă perfect nivelul societății românești.
      – să-i fut în gură atunci când nu sunt foarte plictisită.

      Mersi 😉

  • Reply VON June 29, 2017 at 3:33 am

    Oricând, cu plăcere!

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.