LOListice

klaus Iohannis pe înțelesul românilor, în traducere de Marian Vanghelie

Jun 22, 2017

Domnul Klaus Iohannis s-a poticnit dintotdeauna. Eu nu mă simt nicidecum supărată pe dumnealui, regret totuși că nu am avut altceva mai bun de ales decât dintre un ordinar hoț plagiator și un paltonar bipolar de Sibiu.

Dar ce remarc, pardon, observ cu atenție!!! la domnul Președinte, e că și-a luat bărduța, și-a rupt cămașa de pe dânsul, s-a dus la copăcelul din fața vilei albe și și-a cioplit niște limbaj. Nu pricep nimic din ce spune domnul Iohannis. În primul rând pentru că atunci când ajunge la următorul cuvânt, l-am uitat deja pe cel de dinainte și, în al doilea rând, pentru că lemnul din care își confecționează cuvintele este gol, moale, aerat, fără greutate și substanță, ca papura.

Și atunci, m-am gândit că, cel care nu are cum să dea greș cu urechile românilor, cel mai fin cunoscător al psihologiei politicienilor dar și ale omului de pe străzile din Militari, cel care știe să frazeze ca nimeni altul, nimeni altul decât Marian Vanghelie, ne-ar putea traduce ce spune președintele. Dacă Klaus Iohannis are limbaj de lemn, atunci Marian Vanghelie este fix dalta care ar putea șlefui mesajele președintelui în artă cu adevărat populară. Dacă Klaus Iohannis nu și găsește cuvintele, Marian Vanghelie le găsește imediat, ba, mai mult, le găsește și pe ale altora și le amanetează. Klaus Iohannis are nevoie să fie tradus de cineva cu același calibru oratoric și lingvistic, doar că, pe invers. Așadar, să facem un exercițiu exhaustiv care își propune să demonstreze teoria respingerilor care se atrag, după cum ar zice însuși domnul Vanghelie.

Exemplul 1:
Klaus Iohannis: ‘Am lansat astăzi oficial Dezbaterea Națională pentru Educație și Cercetare. Sper ca la finalul acesteia, în 2018, să avem fundația pe care să putem construi ‪România Educată. Trebuie găsite, în primul rând, soluții pentru reducerea abandonului școlar. Nu mai putem accepta ca un procent important din populația activă să nu dețină niciun document care să permită inserția pe piața muncii și, prin urmare, un trai decent și un rol activ în societate.
Marian Vanghelie traduce: crecă domnu’ Președinte zice aici cu școala că să găsim soluții ca să poţi să înveţi, în afară de talent, dorinţă, putinţă, trebuie să fie şi puţină ştiinţă. Şi ştiinţa nu se poate regăsi decât… să te uiţi pe documente. Orice om abandonează fiidcă a greși e firesc. A fi prost e complicat. Înțelegeți cum vine asta cu populatia activă? Având o relaţie foarte bună cu cadrele didactice, m-au sunat mai demult o profesoară de limba română și mi-a zis că să nu abandonezi niciodată la școală în viață fiindcă inserția banilor în buzunar dăcât la școală o înveți.

Exemplul 2:
Klaus Iohannis: Mărțișorul este pentru noi nu numai o tradiție, ci și un simbol care ne aduce aminte să apreciem lucrurile mici, dar pline de semnificație: un buchet de ghiocei, un zâmbet sincer, o rază de soare. Vă doresc tuturor o primăvară frumoasă, plină de bucurii!
Marian Vanghelie traduce: Calitatea unui soţ ideal şi a unui om care îl ştiţi dumneavoastră pă domn Președinte cum este că, dacă faci, soţia să nu simtă. Întrebaţi peste tot dacă comportă urât, dacă a vorbit vreodată urât cu o femeie. Io mai avut cu bărbaţii, unde i-am mai tamponat un pic. Dacă am simţit că nu sunt lucrurile în regulă, dacă mai vii şi şpriţuit la mine în birou. Am zis: „Îţi trag un receptor în cap de nu mai ştii pe unde vii! Da’ domnu Președinte e de părere că nu merge așa, dă-o dracu! Bem seara, după cinci. Și să nu simtă soția, mănânci niște zambile. Mărțișoarele ia mirosu.

Exemplul 3:
Klaus Iohannis: Sunt foarte bucuros și foarte mișcat că pot să fiu în această seară în mijlocul dumneavoastră. Soția mea Carmen și cu mine ne-am gândit de multe ori, în viața noastră anterioară, cum ar fi să venim la Ierusalim. Și iată, am venit într-o poziție care mă face să stau în fața dumneavoastră.
Marian Vanghelie: Şi-ntr-un pom dacă îl puneţi, domnu’ Președinte observă cu atenție și are puncte de vedere. Am să dau nişte mici exemple şi nu vreau ca să se înţeleagă nimic. Deci ai avut viață anterioară, exişti. Soarta lu Carmen a fost hotărâtă de destin. Nu există fiinţă umană, fie că locuieşte în Africa, în Asia sau în Rahova, care să nu fi văzut Ierusalimu într-un film, să nu fi rupt o floare, o fată sau un băiat, după cazul care este fiecare.

Exemplul 4:
Klaus Iohannis: Românii din afara granițelor sunt nu doar ambasadorii sufletului românesc şi purtătorii de mesaj ai culturii şi obiceiurilor noastre, ci au demonstrat și spirit antreprenorial prin însuși destinul pe care l-au ales. Proiecţia României în lume depinde în mare măsură de prezenţa, vorbele şi acţiunile fiecăruia dintre ei.
Marian Vanghelie traduce: cine mama dracului mai montează rododendronii? Asta e problema noastră ca stat. Pe domnu Președinte îl recomandă foarte multe calități dar noi doi nu putem ca să îi schimbăm. În plus, prezența noastră e datorită stării Românei în care ne aflăm. Ne simțim exact cum n-ar trebui să ne simțim da’ cineva ar trebui să monteze rododendronii ăia.

Exemplul 5:
Klaus Iohannis: Înnoirea clasei politice înseamnă ca nevoile și interesele cetățenilor să fie transpuse în obiective ale partidelor și, apoi, să fie asumate de cei aleși. Felul meu de a lucra înseamnă consultarea societății civile, însă nu doar o dată la patru – cinci ani sau în regim de urgență.
Marian Vanghelie traduce: Ce vrea aci Președintele să zică e că este foarte uşor să nu îţi fie frică când curaj. Mie mi-a plăcut citatul asta dintr-un copilul de 12 ani, mă reprezintă. Exact pe înţelesul unui copil care vrea să exprime o naturaleţe. Fiecare suntem aşa cum ne-a născut Dumnezeu. Felul la aleși domnul Președinte îl face, în regim de urgență, ups, ca la București, sorry boss!

Bun, acestea sunt doar câteva exemple de colaborare fructuasă între două creiere complet diferite și în același timp atât de asemănătoare. Minus și cu minus fac plus, asta se știe. Iar dacă o punem pe Maria Grapini să redacteze comunicatele de presă si pe Olguta Vasilescu sa le traduca in franceza, putem spune că România și-a luat limba înapoi!


Related Articles

Facebook Page

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.