Reklama

Femeile țin casa #easunteu

Mar 8, 2019

Recunosc, nu am fost vreo pricepută la bani deși am câștigat mereu cât să trăiesc mai mult decât decent și singurul lucru pe care mi l-am cumpărat din economiile mele a fost o canapea puțin piperată pe care mi-o doream demult și pe care o mângâiam din mers de fiecare dată când treceam pe lângă vitrină. Asta până-n 30 de ani. Dar nici nu am fost un dezastru financiar și îmi amintesc că de puținele dăți când a trebuit să mă împrumut, simțeam așa o mare jenă, că mi se ridica tensiunea la 19, de sigur aș fi putut alimenta cu energie un sat mai mic din Teleorman.

Și de fiecare dată când am ajuns să cer bani împrumut, mi-am amintit de bunică-mea aia zgârcită, cum o numeam noi când eram copii: iară, mamă, iară faceți prostii? Și apoi mă gândeam: doamne, bine că nu ai cum să mă vezi, că iar țineam post 3 zile cu lobodă și mămăligă, fără pesmeți sau gogoși. Că așa ne pedepsea bunica, pe mine și pe verii mei când eram nesăbuiți: ne tăia plăcerea de a mânca ce doream.
De-abia când am ajuns adult am înțeles-o pe bunica și am priceput că zgârcenia ei se numește altfel, și anume DEMNITATE.
Bunica lucra asistentă medicală și câștiga mult mai puțin decât bunicul. Cu toate astea, nu i-a cerut niciodată bani soțului său și asta ne spunea și nouă fetelor: “dragă, mergeți la școală și faceți-vă banii voștri! Înainte să cereți bani părinților sau soțului, uitați-vă în cămară și vedeți dacă aveți ce mânca. Dacă da, amânați împrumutul”.

Bunica ura să depindă financiar de cineva, chiar dacă avea copii cu acel cineva. Și să nu credeți că bunicul era vreun nasol, ba dimpotrivă, era pâinea lui Dumnezeu: mereu dispus să ajute pe oricine, larg la portofel, generos și vesel. Poate de asta, înainte să împrumute tot cartierul încă din prima zi de salariu, îi punea pe masă bunică-mii toți banii și îi zicea: “împarte-i tu cum știi, ăștia sunt, ar trebui să ne ajungă și de zestrea fetelor”.
Bunica îi împărțea cu pricepere, depunea în fiecare lună câte o sumă pentru economii, păstra pentru mâncare și cheltuieli, dar nu uita nici să fie cochetă. Avea o singură pasiune pentru care am simțit că și-ar mai fi călcat poate câteodată pe inima ei de “zgârcită”: bijuteriile. Îi plăceau bijuteriile și strângea bani pentru ele cum nu strângea pentru nimic altceva.

Am deprins de la bunica demnitatea financiară și dorința de a fi independentă. Și îmi mai amintesc și azi un sfat care poate unora li se poate părea misogin, dar care ascunde înțelepciunea femeii nevoită să se descuce cu bani puțini, doi copii și un soț nepriceput în ale banilor: “mamă, voi să fiți femei d-alea care curăță coaja cartofului de te poți uita prin ea la ochii bărbatului’.

De la bunica am învățat să admir femeile care se căsătoresc strict din dragoste, care nu cheltuiesc ce nu au și care nu consideră că ziua de salariu e cea mai importantă zi din lună.
Acum, când aștept un copil și sunt nevoită să fac planuri nu doar pentru viitorul apropiat si nu doar pentru mine, #easunteu mai mult decât oricând.
Mulțumesc, Dragă!

Am fost provocată să îmi amintesc de femeia care m-a învătat demnitatea financiară de Școala de Bani & Profesoarele de educație financiară din BCR.
Personajele din campania #EAsuntEU nu sunt actori. Sunt cupluri mamă-fiică, angajate ale BCR. Ele sunt Profesoare de educație financiară în cadrul programului național Școala de Bani.

Școala de Bani este programul de educație financiară al BCR, care își propune să le vorbească românilor de toate vârstele despre cum își pot îndeplini visurile prin administrarea cât mai eficientă a bugetului personal.

Pentru fiecare mesaj postat pe Facebook, în care este prezentată povestea de educație financiară pe care ți-o amintești de la o femeie, și care conține hashtag-ul #EAsuntEU, BCR, donează 1 Euro către Teach for Romania.

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, parte din rețeaua globală Teach for All, care caută și pregătește oameni valoroși, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni profesori în învățământul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile.

Mai multe, aici:


Related Articles

Facebook Page

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.