Urticarii politice

“Deșteaptă-te, române!” e pentru Proști. Deștepții s-au deșteptat de mult.

Nov 10, 2017

Imnul național mă seacă. Mă deranjează versurile care nu-și mai au rostul, înțelesurile care aveau sens acum 171, 139 sau 30 de ani, tânguiala manelistă în care se aud de prea multe ori cuvinte ca “pizma” “intriga”, “viclenia” și “dușmanii”, adevărate amenințări pentru românașii vulnerabili. Imnul nostru e un fel de telenovelă în care joacă numa’ dușmănoși și invidioși, doar românu’ nostru, personaju’ principal, e deștept și frumos, da’ n-are noroc în viață că e lumea rea și îl vrea la proțap, ca pe bietul ciobănaș mioritic.

Parcă-mi și imaginez echipa Națională față în față cu Naționala Turciei, la vreo adunare din asta internațională de Cupe, cu ai noștri bălmăjind bezmetici:

“N-ajunse iataganul barbarei semilune,

A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim,

Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,

Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!”

Noroc că n-ar ajunge băieții cu memoria până acolo, că s-ar tăvăli Făuritorii de Plăgi Fatale made in Turcia pe ei de râs, dacă le-ar traduce cineva.

Dar cel mai mult mă enervează continuitatea fatalistă a acestui “Deșteaptă-te, române”, ca o alarmă pusă pe snooze de 28 de ani încoace, la semnalul căreia nu se trezește nimeni, niciodată, toți dorm în comă, geană pe geană, profund și funebru. Dacă ai plăti un cor de bocitoare să urle “Deșteaptă-te, române!”, s-ar potrivi la fix cu “somnul cel de moarte” al speranței țintuită în sicriul civic, sintagmă repetată obsesiv într-un imn care îndeamnă, culmea, la deșteptare.

Pe scurt, ca să sintetizez, atitudinea cetățenilor români vizavi de vitejie, victorie, patriotism ori chiar deșteptarea propriuzisă se potrivește la fix cu versurile acestui îndemn inutil, dezastruos, letargic și macabru: e sinistră, nihilistă, e frumoasă per total dar lipsește cu desăvârșire în esență.

Dar, stați, că n-am terminat. Imnul are totuși sens, dar nu pentru proștii care refuză să se trezească și să meargă la vot, de exemplu. El are valoare pentru adevărații deștepti, cei care fac acum coadă la DNA, ei bine, pentru ei, imnul nostru “Dășteaptă-te, române!” a funcționat precis, ca o alarmă setată la secundă acum 28 de ani de Iliescu cu al lui FSN. Atunci s-a dat deșteptarea la jaf și la prima Mineriadă.

Ei, băieții deștepți, foștii securiști și secretari de Partid pe vremea lu’ Ceașcă, s-au trezit de mai demult, si-au umplut fântânile cu bani publici, si-au semanat ogoarele cu fonduri europene, ne-au scuipat și ne-au furat până ne-au luat dracii. Apoi, de fiecare dată când își dădeau cu prezența pe la vreun eveniment de importanță națională, cântau încetișor “Deșteaptă-te, române!”, regulamentar, cu mâna la piept, ca să nu trezească, doamne ferește, letargicii și adormiții din fața televizoarelor. Și-așa mâinile și creiere poporului sunt ocupate c-o pizza rece ș-o bere caldă la Tânăr și Neliniștit, deșteptarea e dureroasă, iese din zona de confort a canapelei și necesită voință.

Nu-i nimic, că băietii adevărați au avut și voință, și instinct de business, astfel, printre primii deșteptați sunt cei acuzati in peste 600 de cazuri de abuz în serviciu, in 2016.

Revenind la imn, el este evident înălțător pentru câțiva tovarasi cu trese, deșteptați pe spatele unui popor adormit și fără șanse de reabilitare. Poate avem nevoie de un nou imn. Ceva energic, efervescent, demn si viril. Până una alta, “Deșteaptă-te, române!” ramane tânguitul sinistru al neputincioșilor, arestat de strigătul hienelor puse pe căpătuială.

 

photo credits: Dreamstime


Related Articles

Facebook Page

5 Comments

 • Reply John Q November 10, 2017 at 11:10 am

  Io as propune ca imn Rapsodia I a lui Enescu. E si mai frumoasa si mai cunoscuta (cel putin in afara granitelor:)). Si cu ocazia asta, poate-nvata versurile si “bajetii” de la nationala de fotbal.

 • Reply morbo December 1, 2017 at 10:26 am

  Ala de pana in dec.89 eraa mai fain

 • Reply casa de marcat December 14, 2017 at 8:27 am

  foarte fain titlul articolului. mi-a placut la nebunie

 • Reply Gabi Franchi December 26, 2017 at 4:39 pm

  Acest imn era potrivit in Decembrie 1989, cand in romani se trezea dorinta de libertate si democratie. A ramas si azi ca imn national, cred, din doua motive.

  Primul este ca intre timp nimeni nu a venit cu o alta propunere care sa aiba suficient sprijin. Al doilea este ca, dincolo de mesajul de indemn la desteptare, versurile sugereaza ca noi am fi putut fi mult mai mult decat suntem, daca nu ne-ar fi impiedcat dusmanii.

  Nu cred ca e productiv sau demn sa ne atribuim conditia de victime. Sunt de acord
  ca a venit timpu pentru alt imn, de invigatori, nu de victime.

  • Reply Mihai January 8, 2018 at 12:08 pm

   O, da – ma uit in jurul meu si vad numai invingatori … geme tara, da pe dinafara. Si toti se intreaba (usor) nelinistiti, “ba, totusi, noi cand primim un inm nou, unul pe masura noastra ?”

   Sunt de acord ca e nevoie de o desteptare, dar nu cred ca imnul national e o prioritate, daca e sa incepem odata si-odata de undeva.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.