LOListice

Când îi inviți pe ai tăi la masă în oraș

May 8, 2017

Spre rușinea mea, nu merg atât de des acasă cât ar vrea mama și tata. Iar când merg, se pregătesc 2 zile înainte cu mâncare. 5 feluri, printre care o supă sau o ciorbă, aperitive, carne la cuptor, plăcinte, desert. Mulțumirea maică-mii e să mă vadă îndopată și leșinată pe canapea, apoi să mă întrebe din jumate în jumate de oră dacă nu cumva mi-e foame și dacă nu mai vreau o bucățică de ceva. Data trecută când am fost acasă am mâncat la prânz, apoi am avut îndrăzneala să le propun pentru cină ceva atât de extraordinar încât a rupt ritmul în mica mea familie producând haos, tristețe și o mini apocalipsă: hai să ieșim în oraș să mâncăm!

– Cum să ieșim în oraș să mâncăm, ai înnebunit? mă întreabă maică-mea de parcă ar fost îmbrățișată de extratereștri.

– Uite așa, că nu mai vreau să punem mese, să te agiți, să speli vase, hai să vă fac eu cinste! am încercat cu un zâmbet mare.

– Păi, eu de ce am făcut ardei umpluți? Degeaba? Cum să mergem, dragă, în oraș când avem atâta mâncare?

– Mergem să socializăm, mamă, mai vedem și noi oameni, mai vorbim.

– Păi ce, nu poți să vorbești în timp ce mănânci sarmalele mele? Vorbește, dragă, cine te ține?!?

– Nu înțelegi, în oraș e altceva. Nu mergem pentru mâncare neapărat, mergem pentru experiență, mai ieșiți și voi din casă.

– Lasă că ies din casă când mă duc la piață, văd suficienți oameni. Sau nu îți place mâncarea mea?

– Îmi place.

– Păi și atunci de ce vrei să dăm banii pe altă mâncare?

– …

– De ce vreți să vă cheltuiți banii pe pizza? Că doar pizza nu am făcut. În rest, am gătit tot ce îți place ție. Dar îți fac acum pizza. Zi-mi ce vrei să îți fac și îți fac. Ce e prostia asta cu restaurantul?

– Ei, ziceam și eu așa, lasă.

– Îți fac acum pizza și hamburgări d-ăia, că prostii de-astea mâncați voi în oraș.

– Dar mamă, nu vreau. Eu doar ziceam să mai ieșim.

– De ce să ieșim când se strică mâncarea în frigider? Cheltuiți banii de parcă n-ați munci pentru ei. Se aruncă mulți bani pe prostii la București, d-asta n-aveți.

– Ne descurcam.

– Lasă, că știu eu. Uite ce slabă ești! De la mâncatul în oraș. Păi ce, la restaurant vă dau ăia să mâncați cum vă dau eu? Ăia au doar interesul să pună în farfurii puțin pe bani mulți.

– Bine, nu mai ieșim la masă.

– Îți fac o pizza? Cu salami d-ala italienesc de fițe. Care e de fapt românesc. Vă fură ăștia banii la restaurante.


Related Articles

Facebook Page

7 Comments

 • Reply Mircea May 11, 2017 at 7:34 am

  Corina, avem o problema. Mai intii de toate mama ta vorbeste ca mama mea. E grav ca gindeste ca mama mea. E si mai grav ca salami ala de fitze e de fapt romanesc, dar chiar si asa, mama ta o fi mama mea?!!! Sintem frati, oare?!

 • Reply O femeie May 11, 2017 at 9:44 am

  romanii au obsesia mancatului, mancarii supra gatite, si mai ales mancatului in oras. O sa ajungem la nivelul sanatatii tarilor din vest cand vom intelege ca masa e in familie si prespune mai mult crud decat supra gatit (15min la 100gr foc distrug 1/2 din vitamina C) , si lasat socializarea in oras/plimbare in parc/sporturi impreuna etc.

 • Reply Carmen June 23, 2017 at 7:11 am

  Daaaaa, nici macar de ziua ei sau diverse evenimente in familie, insist si tot degeaba. Nu ca mancarea ei nu mi-ar place, ci doaf in ideea de a nu mai sta in picioare, in sauna…..insa rare sunt momentele cand reusim.

 • Reply Alexandra June 23, 2017 at 7:23 am

  Aceeasi poveste peste tot 🙂 Ai mei, in schimb, au inteles ca atunci cand vin in Bucuresti noi facem regulile.

 • Reply Monica June 23, 2017 at 7:43 am

  Gatitul pentru copii se traduce in mintea parintilor “asa ii arat cat de mult o iubesc si ma bucur ca vine in vizita” – cred ca deja stim ca generatia parintilor nostri nu isi exprima sentimentele prea usor (hai ca generalizez, dar stiti la ce ma refer). Asadar refuzul mancarii transmite lor “nu-mi pasa ca ma iubesti, ca te bucuri..eu prefer sa fac ce fac de obicei, sa ies in oras; nu e o ocazie asa speciala”. Aceasta e parerea mea..dupa ce am devenit nora unui cuplu de bucatari 😀

 • Reply Lavinia June 23, 2017 at 9:35 am

  Cand am ajuns din pura intamplare cu taica miu la un McDonalds si am luat cartofi prajiti mi-zis asa:” Pai astia iti vand 1 cartof cu banii de 1 kil de la piata..nu mai arunca cu banii!!:))”

 • Reply Roxana June 23, 2017 at 10:36 am

  Am dus-o pe mama cu forta de 2 ori la restaurant: cand am botezat singurul ei nepot si cand era ziua mea si eram atat de gravida incat abia ma deplasam pana la Mega Image, darami-te sa merg pana la Ploiesti sa sarbatoresc “clasic”. De fiecare data aceeasi discutie: astia n-au jnitzel? de ce costa 12 lei o cafea??? e din aur?? scaunele sunt de lemn…etc :))) Cand mergem pe la ea gateste 4 feluri de mancare de o gasesc obosita moarta…cand vine la mine isi aduce mancarea de acasa, nu vreti sa stiti! E o mama clasica, ma iubeste, strange pungi, sticle si nu arunci NICIODATA nimic, daca ii trebuie??

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.