LOListice

Cum e să fii adult cu aparat dentar

Jul 19, 2018

Pentru că nu am avut la timp inspirația și curajul să-mi scot măselele de minte, un premolar de sus a ieșit în față să țipe că se simte înghesuit iar premolarul de jos, din dreptul nebunului de sus, s-a simțit ofensat de atâta scandal și a hotărât să se îndrepte invers, jenat de tevatura colegului de sus.
Și eu fiind obsedată de perfecțiune, am costatat că nu mai pot ieși în lume cu ăștia doi și trebuie neapărat să îndrept situația. Am ajuns la ortodont, unde am fost pusă să decid asupra tipul de material pentru aparat. Am optat pentru varianta de săraki, aia cu sârme metalice, la sfatul medicului care mi-a zis că e și cea mai eficientă. Astea cu safire, cristale swarovshi, suflate cu aur bla bla sunt mai scumpe și se pretează pentru cei care cred că un aparat dentar trebuie să fie și frumos. Și eu cum aleg mereu varianta practică, m-am procopsit cu niște gărdulețe pe dinți, vizibile chiar și din sateliții lui Putin.
Mă rog, acum, pentru cei care m-ați întrebat cum e să ai aparat dentar când mai ai puțin și îți pică dinții pe cale naturală, iată câteva impresii după 8 luni de purtat sârme.

1. În primele 2 săptămâni nu mai știi să vorbești corect și spui multe tâmpenii. Pentru că aparatul e mereu prezent în mintea ta și de fiecare dată când deschizi gura, nu te mai concentrezi asupra ideii ce urmează a fi slobozită, ci asupra faptului că pe dinții tăi stau lipite niște sârme.

2. În prima lună trebuie să folosești ceară dentară, altfel gura ta devine o rană vie. Problema e că ceara dentară nu prea se găsește în farmacii și, pentru mine, era o adevărată vânătoare care mă epuiza psihic.

3. Ajungi să scuipi oamenii cu care vorbești. Inevitabil, oricât de mult ți-ai înghiți saliva înainte să deschizi gura, cineva va purta ADN-ul tău pe ochelari, cămăși sau tricouri.

4. Când ești într-un meeting cu oameni importanți, când te revezi din întâmplare cu fostul, când viața și cariera ta depind de cel cu care urmează să discuți, atunci vei face inevitabil balonașe de scuipat care se sparg cu zgomot în aparenta seriozitate a momentului.

5. Copiii din cartier te vor privi ca pe idolul lor și vor țipa după tine “Robocop, Robocop, desfă-ne și nouă berea asta cu dinții!”.

6. Bețivii de la bloc nu se vor mai uita la țâțele tale când îți cumperi un pachet de biscuiți de la colț, ci îți vor fixa ochii frumoși și branțurile metalice. Măcar ai reușit să-i educi cu ocazia asta.

7. Babele de pe băncuță devin puțin mai blânde pentru că își imaginează probabil că e greu să fii tânără și frumoasă dar fără posibilitatea de a-ți folosi gura la capacitate maximă. Cu ocazia asta aș vrea să le liniștesc spunându-le că aparatul dentar nu te încurcă cu nimic când vrei să faci ce făceau ele în tinerețe.

8. Colegii te vor întreba în fiecare zi cât mai ai până la termen. Dacă nu ai născut încă, vei avea o idee despre cum e să fii însărcinată. Dacă ai născut, vei retrăi amintiri plăcute.

9. Vei părea mai deștept decât ești pentru că oamenii cu care intri în contact nu vor fi atenți la ce spui, ci se vor uita vrăjiți în gura ta. La propriu.

10. Vei fi super hip, super cool, super trendy, pentru că aparatul dentar metalic este o mare modă și o mare nebunie printre adolescenți. Am înțeles că foarte mulți iși pun bracheturi metalice ca să fie remarcați, fără a avea nevoie de ele.

Acum la final, trebuie să spun că la sfârșitul perioadei de purtat aparat vei avea o dantură perfectă. Pe care apoi trebuie să o întreții cu gutiere, căci dinții tind să revină la forma lor inițială. Dar merită fiecare minut de chin. Recomand tuturor celor care au nevoie. Nu aveți idee cât de mult restabilește încrederea în sine!


Related Articles

Facebook Page

5 Comments

 • Reply Mihai July 19, 2018 at 11:40 am

  La mine e și mai mult de muncă. O să-mi pun și eu cât de curând aparat dentar. Acum mulți ani nu aveam bani de așa ceva, apoi nici nu m-am gândit să-mi pun, dar acum o să-mi pun. M-ai făcut să și râd puțin 😀

  • Reply corina July 19, 2018 at 11:59 am

   bafta! 🙂

 • Reply Eszter July 19, 2018 at 5:42 pm

  Si eu mai am 8 luni pana la “termen”. De abia astept? problema cu ceara am avut-o si eu, nu era de gasit decat o singura farmacie din oras si duamnele de acolo nu comandau mai mult de 2 bucati pe luna, eu foloseam 1 cutie la 3 zile la inceput. Am gasit un distribuitor din Bucuresti, de unde cumpara si ortodontii, la pret de nimic. Mai este o varianta de silicon care rezista toata ziua, chiar daca te speli pe dinti ?. Made my day ???

  • Reply corina July 20, 2018 at 12:44 pm

   <3

 • Reply Adriana September 12, 2018 at 12:25 pm

  Eu, provinciala de oras mic, am avut dintii mari, inghesuiti unii peste altii de nu puteam rade vreodata. La 17 ani cand fratele al mare a plecat la Bucuresti m-au dus si pe mine la un stomatolog-ortodont (se intampla acum 15 ani) care ne-a facut evaluarea, pretul, ce inseamna e viitor. Ai mei au zis ca nu au bani de asa ceva si m-au lasat cu dintii asa inca 2 ani. Cand am ajuns si eu la Bucuresti au hotarat ai mei sa faca un credit si sa mi pun aparat. Dupa 6 luni de pus la punct tot: scos maselele de minte, 4 promolari, rezolvat orice cariuta posibila, a venit chinul suprem. Am avut arcuri pe sarme in 4 locuri, pt ca nu ajungeau la dinti… 3 ani de chin, am slabit (noroc ca aveam de unde ca reglam din fornetti) si plangeam 2 zile pe saptamana dupa vizita de reglat aparatul. Mi-au iesit aproape perfecti, acu la orice ortodont ma duc are de comentat si i-ar mai alinia nush cum, ca e alta tehnologie, etc. Nu stiu daca stiind prin ce am trecut..as mai face asa ceva.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.